Azerbajdzsán Nemzetgyűlésének elnöke ellátogatott az Ybl-villába

Sahiba Gafarova, Azerbajdzsán Nemzetgyűlésének elnöke részvételével rendezték meg azt a megemlékezést, amelyet a 880 éve született azerbajdzsáni költő, filozófus Nizami Ganjavi életéről és munkásságáról tartottak. Az eseményen a hivatalos látogatásra Budapestre érkezett magas rangú azerbajdzsáni politikus is felszólalt, röviden értékelve az országaink között kialakult baráti kapcsolatokat és együttműködést.

Sűrű hivatalos programja egyik állomásaként Sahiba Gafarova ellátogatott a Türk Tanács budapesti Képviseleti Irodájának Budakeszi úti rezidenciájába, ahol az Azerbajdzsánban és a türk világban nagy tiszteletet élvező költő, Nizami Ganjavira emlékezett a nagyszámú résztvevő. A bakui nemzetgyűlés elnökét Hóvári János nagykövet, a képviseleti iroda vezetője köszöntötte, aki kiemelte: Magyarország 2018 szeptembere óta vesz részt megfigyelőként a Türk Tanács munkájában. Beszédében hangsúlyozta, az eltelt három év során rendkívül intenzív kapcsolatrendszer alakult ki hazánk és a türk nemzetek között. A budapesti képviseleti iroda komoly szerepet játszik abban, hogy a türk világ országai szélesíthessék kapcsolataikat az Európai Unió tagállamaival és a Visegrádi országokkal.

A rendezvényen felszólalt Baranyi András, a Külgazdasági és Külügyminisztérium keleti kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára is, aki elmondta: Azerbajdzsán és Magyarország stratégiai partnerek, egy olyan család, amely történelmileg és kulturálisan közel áll egymáshoz. A két ország kapcsolatai kiválóak, ugyanakkor – éppen a Türk Tanácsban betöltött együttműködésünknek köszönhetően – a multilaterális kooperáció terén is hatalmas előrelépések történtek.

Sahiba Gafarova az Azerbajdzsán és Magyarország között immár hagyományosnak mondható jó kapcsolatokat emelte ki. Nagyra értékelte azt a szerepet, amelyet Magyarország megfigyelőként játszik a Türk Tanács munkájában, és a budapesti képviseleti irodát a türk nemzetek együttműködése fontos elemének nevezte. A nemzetgyűlés elnöke örömét fejezte ki azért, hogy Bakuban megkezdték a magyar nyelv tanítását, és reményét fejezte ki, hogy hamarosan azerbajdzsáni lektor érkezhet Budapestre, az ELTE Bölcsészettudományi Karának Török Tanszékére. A rendezvényen több előadás is elhangzott Nizami Ganjavi munkásságáról, akinek a tiszteletére egész évben megemlékezéseket tartanak Azerbajdzsánban.

Az azerbajdzsáni parlament elnökének hivatalos programja keretében Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta Sahiba Gafarovát, akivel a kétoldalú energetikai, oktatási és kereskedelmi kapcsolatokról egyeztettek. A megbeszélésen, amelyen részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is, a felek megállapították: Azerbajdzsán, az ottani gázmezők kitermelésének növelésével, a jövőben fontos szerepet fog játszani Európa energiaellátásában. Az oktatási együttműködés erősödésére utal, hogy az idén 900 azeri diák jelentkezett magyarországi ösztöndíjra. A tárgyalásokon szó esett arról is, hogy Magyarország és Azerbajdzsán kereskedelmi forgalma ebben az évben 88 százalékkal növekedett, és a két ország gazdasági együttműködésében még további tartalékok is rejlenek.

Related Posts