Harminc éve független – Üzbegisztán

A Türk Tanács budapesti Képviseleti Iroda szeptember tizedikén az Ybl Villában ünnepi rendezvénnyel emlékezett meg Üzbegisztán három évtizeddel előtti függetlenné válásának évfordulójáról. Az eseményen részt vett és beszédet mondott dr. Baranyi András, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) keleti kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára és Abat Fayzullaev bécsi üzbég nagykövet.

A megemlékezést dr. Hóvári János nagykövet, a Türk Tanács budapesti képviseletének irodavezetője nyitotta meg, aki elmondta: Üzbegisztán Közép-Ázsia legnépesebb országa, amelynek izgalmas történelme évezredekre tekint vissza. Emlékeztetett arra, hogy ezév őszén a budapesti Képviseleti Iroda emlékező ünnepi sorozatot tart Azerbajdzsán és a közép-ázsiai országok függetlenségének elnyerése alkalmából.  Üzbegisztán, a Szovjetunió felbomlása következtében, 1991. szeptember elsején nyerte el függetlenségét. Hóvári János hangsúlyozta: magyar politikusok, kül- és biztonságpolitikai szakemberek, turkológusok, történészek, művészek együtt ünnepelnek és emlékeznek üzbég barátainkkal ebben a csodálatos történelmi épületben. Dr. Baranyi András, a KKM keleti kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében emlékeztetett: Magyarország az elsők között ismerte el Üzbegisztán függetlenségét és vette fel a diplomáciai kapcsolatokat a közép-ázsiai országgal. Mint elmondta, hazánk idén tavasszal stratégiai együttműködési megállapodást kötött Üzbegisztánnal, ami hatalmas lökést adhat a jövőben a kétoldalú gazdasági és politikai kapcsolatainknak. Külön megemlékezett arról, hogy a koronavírus-válság első hulláma idején Üzbegisztán baráti segítséget nyújtott Magyarországnak, amikor mintegy 650 ezer védőmaszkot adományozott hazánknak.

,,Mindenek előtt szeretném megköszönni a Türk Tanács budapesti Képviseleti Irodának és a külügyi tárcának, hogy megszervezték ezt a mai ünnepséget” – jelentette ki Abat Fayzullaev, Üzbegisztán bécsi nagykövete. Beszédében hangsúlyosan szólt az elmúlt évek reformjairól. Egy új Üzbegisztánt építettek, demokratikus és jogi-törvényi reformokat hajtottak végre, s megkezdték a gazdaság és a média liberalizálását. Az üzbég külpolitikában is fordulat következett be, hiszen pár év alatt rendezték kapcsolataikat a szomszéd országokkal. ,,Kiemelten fontosnak tartjuk a közép-ázsiai térség biztonságát, ezért minden diplomáciai eszközzel a békés egymás mellett élésre törekszünk” – jelentette ki. A kétoldalú üzbég-magyar kapcsolatokról csak jót lehet mondani, hangsúlyozta a nagykövet, aki röviden ismertette az utóbbi idők eredményeit: a kereskedelmi kapcsolatok felfutottak, olyan sok az érdeklő, hogy tavasszal üzbég-magyar keresekedelmi fórumot is tartottak Budapesten. A nagykövet hangsúlyozta: az Európai Unió országai közül egyedül Magyarországgal ápolnak stratégiai partnerségi kapcsolatot. A budapesti nagykövetség megnyitására vonatkozó kérdésre a nagykövet azt felelte: ha a taskenti vezetés új európai misszió nyitása mellett dönt, az minden bizonnyal Budapesten lesz.

A rendezvényen az üzbég alkotmány-reformról és az üzbég alkotmány jellegzetességeiről tartott előadást Hamza Gábor Széchenyi-díjas jogtudós, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, zárásként pedig Aibar Tangatov, a Károli Gáspár Református Egyetem hallgatója üzbég népzenei produkciót mutatott be, majd a vendégek megkóstolhattak egy hagyományosan elkészített üzbég ételkülönlegességet.

Related Posts