Magyar újságírók Törökországban

A Yunus Emre Intézet törökországi központjának és budapesti kirendeltségének szervezésében magyar újságírói delegáció tett egyhetes látogatást Törökországban. A program Ankarában kezdődött, ahol a vendégek ellátogattak a Yunus Emre Intézetbe (Yunus Emre Enstitüsü). A magyar média képviselőit dr. Abdullah Kutalmis Yalcin, az intézet elnökhelyettese fogadta.

A Yunus Emre Intézet 2009-ben közalapítványi formában kezdte meg működését azt követően, hogy a Török Nagy Nemzetgyűlés az 5653-as számú törvénnyel megalapította. Az Intézet azzal a céllal jött létre, hogy Törökországot, a nyelvét, történelmét, kultúráját és művészetét megismertesse a nagyvilággal.

A vendégeket köszöntve Abdullah Kutalmis Yalcin hangsúlyozta: mára ötven országban 64 intézetet működtetnek, de újabb nyitások is várhatóak. Budapesten 2013-ban nyitották meg az Intézet magyarországi képviseletét, amelyet 2021 nyarától Mustafa Aydogdu irányít, aki elkísérte a magyar delegációt Ankarába. Az elnökhelyettes röviden összefoglalta az Intézet elmúlt tizenhárom évének fontosabb állomásait, amelynek során mindvégig az alapításkor megfogalmazott jelmondatot követték: ,,A világ minden pontján kapcsolatot létesíteni Törökországgal, és bővíteni azok számát, akik szeretik Törökországot.” Emellett minden intézet feladata az adott országban a török nyelv oktatása, amelyben a budapesti filiálé jól teljesít, hiszen megnyitása óta mintegy 1200-an tanultak már törökül.

Az Intézet helyettes vezetője büszkén szólt arról is, hogy 2013-as megalakítás óta mintegy 450 kulturális eseményt szerveztek Budapesten, illetve az ország más helyszínein: példaként említette, hogy tavaly teret neveztek el Yunus Emréről Szigetváron. A jövő feladataival kapcsolatosan kiemelte, hogy 2024 a török-magyar kultúra éve lesz, ami komoly feladatot ró az Intézet ankarai és budapesti munkatársaira.

A látogatás során a beszélgetésbe Skype-on bekapcsolódott Mátis Viktor, Magyarország ankarai nagykövete, aki elmondta: a kulturális kapcsolatok erősödése mellett a magyar-török együttműködés politikai és gazdasági téren is komoly fejlődésen ment keresztül. A koronavírus válság ellenére tavaly számos miniszteri szintű találkozóra került sor, és Ankarában megtartották az ötödik közös kormányülést is, ahol szinte minden területen áttekintették a kétoldalú kapcsolatok helyzetét. A magyar nagykövet kiemelte az oktatás területét is: a tavaly a magyar állam által meghirdetett 150 helyre 1824-en jelentkeztek Törökországból. Ezért idén a keretet felemelték 200 főre, illetve külön a nukleáris képzésre is érkezhetnek majd török hallgatók Magyarországra.

A fővárosi program során a magyar újságírók ellátogattak az ankarai egyetem Hungarológiai Tanszékére is, ahol 1936 óta folyik a magyar nyelv és irodalom, illetve a hungarológia oktatása. Emellett a vendégek megtekintették a nemrégiben átadott ultramodern nemzeti könyvtárat, amely napi 24 órában fogadja a látogatókat, akiknek a többsége a fiatalabb korosztályt képviseli. A magyar újságíró delegáció az ankarai programot követően ellátogatott a Törökország észak-nyugati részén található Bursába, ahol a város vezetőivel is találkozhattak. 2022-ben Bursa a Türk Államok Szervezetének kulturális fővárosa lett, amely kitüntető cím egész éves programok sokaságában teljesedik ki. A látogatás Isztambulban és környékén zárul, ahol számos a magyar történelem és kulturális élet szempontjából fontos helyszínre is ellátogathatnak a vendégek.

Related Posts