Török látogatás az Ybl-villában

A hivatalos látogatáson Budapesten tartózkodó Mehmet Mus török kereskedelmi minisztert az Ybl-villában fogadta dr. Hóvári János nagykövet a Türk Államok Szervezet Magyarországi (TÁSZ) Képviseleti Iroda vezetője. A megbeszélésen részt vettek a TÁSZ államok budapesti nagykövetei, valamint a képviseleten dolgozó tagállami kiküldöttek.

Mehmet Mus tájékoztatta vendéglátóját arról, hogy Magyarország és Törökország közös gazdaságfejlesztési programokat indít Afrikában. Az “Irány Afrika” magyar-török üzleti fórumon beszéltek arról: támogatni kell Afrikát abban, hogy a kontinens népességmegtartó ereje lépést tudjon tartani a népesség növekedésével. A Ybl-villában megtartott egyeztetésen a török közlekedési miniszter beszélt arról, hogy tovább kell fejleszteni a türk államok közötti kereskedelmi kapcsolatokat. Ennek egyik legfontosabb elemét azok az infrastruktúrális fejlesztések jelentik, amelyek összekötik Törökországot Közép-Ázsiával. Mehmet Mus szólt arról, hogy le kell küzdeni a türk államok közötti felesleges bürokratikus akadályokat, amelyek lassítják a különböző fejlesztési projekteket. Hangsúlyozta: az orosz-ukrán háború hatásait jelenleg még felmérni sem lehet, Törökországnak mind Oroszország, mind pedig Ukrajna fontos gazdasági partnere. Az azonban már most látszik, hogy a fekete-tengeri árúszállítás jelentős mértékben megdrágul, tekintettel a biztosítási díjak emelkedésére. Dr. Hóvári János nagykövet megköszönte a miniszteri látogatást és a türk államokat érintő tájékoztatót. Magyarországi tárgyalásai során a török kereskedelmi miniszter megbeszélést folytatott dr. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, aki hangsúlyozta: a válság ellenére tavaly tripla rekordot döntött a magyar gazdaság, amiben fontos szerepet játszott a magyar-török kereskedelmi kapcsolat is. Tájékoztatása szerint a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke 15 százalékos növekedéssel 2021-ben megközelítette a négymilliárd dollárt, ami csúcsnak számít.
“Nekünk Törökországgal, a török gazdasági szereplőkkel való együttműködés biztonságtudatot nyújt, mert amikor a törökökkel működünk együtt, akkor barátokkal működünk együtt, egy erős világgazdasági szereplővel, aki mindig is korrekt és megbízható partnernek bizonyult” – jelentette ki a magyar miniszter.

Related Posts