Bursa – kulturális főváros

Egy esztendőn át a törökországi Bursa város viseli a Türk Világ Kulturális Fővárosa címet. A hivatalos megnyitóünnepségen, amelyet a Tofaş Sportcsarnokban a türk világ 13 országából érkezett több mint 700 művész jelenlétében tartottak, részt vett Bagdad Amreyev, a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) főtitkára, Mehmet Nuri Ersoy, a Török Köztársaság kulturális és turisztikai minisztere, egyben a TURKSOY koordinátora, Düjszen Kasseinov, a TURKSOY főtitkára, Binali Yıldırım, egykori török miniszterelnök, a TÁSZ Bölcsek Tanácsának elnöke, Yakup Canbolat, Bursa kormányzója, Alinur Aktaş, Bursa polgármestere. A rendezvényen a TÁSZ Magyarországi Képviseleti Irodát Somfai Aida magyar és Ali Kilicarslan Topuz török projektigazgatók képviselték.

A rendezvény megnyitóján Binali Yıldırım kijelentette: „A türk világ tovább növekszik. Egységesek leszünk és erősek. Mi együtt leszünk a türk világ. Ma bizonyos nyugtalanító eseményeknek vagyunk szemtanúi a térségünkben, ami ismételten azt mutatja, hogy erősebbnek és egységesebbnek kell lennünk. Szolidárisnak kell lennünk egymással. Úgy kell vigyáznunk a testvériségünkre, mint a szemünk fényére.”

Mehmet Nuri Ersoy úgy vélte, a maga gazdag kulturális örökségével Bursa városa kivételezett helyzetet élvez. Egyedülálló kulturális értékei vannak, amelyek valóban ősrégiek. ,,Szeretném kifejezni hálámat minden művésznek azért a gyönyörű bemutatóért, amelyben bennünket részesítettek. A világ ma aggasztó időket él át. Azt gondolom, hogy ebből adódóan az általunk a mai nehéz időkben közösen végzett tevékenységek még jelentőségteljesebbek és fontosabbak” – hangsúlyozta a miniszter.

Bagdad Amreyev, hozzátéve, hogy az ehhez hasonló rendezvények, jelentős eredményekkel járnak, rámutatott: „A tevékenységünk legfontosabb területe a kultúra. A TURKSOY, amely a kultúra és a kulturális tevékenységek alapján hoz közel bennünket egymáshoz, valójában a türk világ első nemzetközi szervezete volt. A kultúra a mi közös identitásunk.”

Düjszen Kasseinov nyitóbeszédében azt mondta, hogy bármi is történjen, a türk népeknek mindig birtokában kell lenniük a közös történelmüknek és kulturális értékeiknek. Ezek azok, amelyek összefűzik őket, és éppen ezért tiszteletben kell tartaniuk és meg kell őrizniük a nemzeti ünnepeiket és hagyományaikat annak érdekében, hogy egységesek maradjanak az egymással való szolidaritásban. A főtitkár hozzáfűzte: „Amint azt Önök is jól tudják, a TURKSOY Nevruz (a tavasz) ünnepségeit nagyra tartják és minden évben nagyon várják. E hagyományunk mellett, a Türk Világ Kulturális Fővárosa cím, amelyet minden évben adományozunk, egy másik olyan jelentős projekt, amely kulturális–művészeti megújulást és dinamizmust nyújt az érintett városoknak. Ebből adódóan nagy örömömre szolgál, hogy tanúja lehetek mind a Nevruz ünnepségeknek, mind pedig a Türk Világ Kulturális Fővárosa idei megnyitójának egy olyan városban, mint Bursa, amely fontos szerepet játszott a török történelemben.”

Alinur Aktaş polgármester kijelentette: „A mai nap rendkívül fontos Bursa számára, amely gazdag kulturális hagyományokkal és a régi időkre visszanyúló történelemmel rendelkező város. ,,Amint azt Önök jól tudják, Bursa városát a TURKSOY kulturális miniszterei Állandó Tanácsának 38. ülésén tüntették ki a Türk Világ Kulturális Fővárosa 2022 címmel. A TURKSOY a türk kultúra, nyelv, történelem, művészet, hagyományok és szokások a jövő nemzedékei számára történő megismertetését célzó tevékenységeket folytat. Éppen ezért szeretném kifejezni hálámat mindazoknak, akik úgy ítélték meg, hogy a mi városunk, az oszmán birodalom egykori fővárosa, megérdemli ezt a címet. Bursában sokkal több érték lelhető fel, mint amennyit az ember olvashat vagy hallhat róla. Ahhoz, hogy az ember megismerje Bursát, el kell ide jönnie” – hangsúlyozta Bursa polgármestere.

A megnyitó beszédeket követően, a TURKSOY főtitkára átnyújtotta a Türk Világ Kulturális Fővárosa 2022 okmányt Alinur Aktaşnak, Bursa polgármesterének.

A megnyitó beszédeket színpompás műsor követte, amelyben a türk világból és a Balkánról érkezett művészek megjelenítették a türk világ színeit, népművészetét, hagyományos öltözékeit és zenéjét.

Related Posts