Menczer Tamás fogadta a TÜRKSOY főtitkárát

A hivatalos látogatáson Magyarországon tartózkodó Szultan Raevet, a Türk Kultúra Nemzetközi Szervezetének (TÜRKSOY) főtitkárát hivatalában fogadta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára. Megbeszélésükön áttekintették Magyarország és a TÜRKSOY közötti együttműködés eddigi eredményeit és a kapcsolatok további bővítésének lehetőségeit.

A felek az eddigi együttműködést eredményesnek tartották, amit a jövőben folytatni és tovább fejleszteni kívánnak. Menczer Tamás hangsúlyozta: Magyarország a türk államokkal nemcsak gazdasági, hanem kulturális területen is fejleszti együttműködését, amelyet történelmi okokból rendkívül fontosnak tart. A megbeszélésen elhangzott, hogy a türk államokkal ápolt kétoldalú kapcsolatok 2010 óta dinamikusan nőttek mind gazdasági és diplomáciai, mind pedig kulturális téren. Menczer Tamás nagyon fontosnak nevezte, hogy Magyarország és a türk államok között folytatott kereskedelem volumene megduplázódott az elmúlt egy évtizedben, s reményét fejezte ki, hogy a nemrégiben megválasztott TÜRKSOY főtitkár magyarországi látogatása a kulturális területen további építi az együttműködést.

Szultan Raev tájékoztatta Menczer Tamást magyarországi látogatásának eredményeiről, arról, hogy a konkrét együttműködési lehetőségekről eredményes megbeszéléseket folytatott a 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa címet elnyerő Veszprém város vezetésével, Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkárral és más kormányzati és intézményi vezetőkkel. Hangsúlyozta, a türk államok is minden évben választanak egy kulturális fővárost, ennek koordinációs feladatait pedig a TÜRKSOY látja el. Ebben az évben a törökországi Bursa városa, jövőre pedig Susa (Azerbajdzsán) lesz a türk államok kulturális fővárosa. A 2023-as veszprémi kulturális fővárosi cím, illetve az a tény, hogy a türk világ is megrendezi a maga hasonló rendezvényét, önmagában kínálja az együttműködés kiváló lehetőségét. Szultán Raev elmondta azt is, hogy a TÜRKSOY méltó módon kíván megemlékezni Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójáról. Petőfi ismert, elismert és kedvelt költő a türk népek körében, ezért a TÜRKSOY jövőre kiemelt figyelmet fordít a magyar szabadságharc költőjével kapcsolatos megemlékezésekre.

Látogatása utolsó napján Szultan Raev felkereste a Gül Baba Türbét és Látogató Központot, továbbá megtekintette a nemrégiben átadott Magyar Néprajzi Múzeumot, ahol a vendéget a múzeum igazgatóhelyettese fogadta.

Related Posts