Művésztelep Szigetváron – negyedszer

2022. augusztus 3-12. között immár negyedik alkalommal adott otthont Szigetvár a Kapos Art Képző és Iparművészeti Egyesület nemzetközi nyári művésztelepének. 

A rendszerváltozás utáni Magyarországon az első megalakuló művésztársaság a Kapos Art Képző és Iparművészeti Egyesület volt, amelyet 13 művész hozott létre. Az Egyesület nevéhez számos olyan kiállítás kapcsolódik, amely országos hírű lett. Az egyik ilyen az Országos Groteszk Képző- és Iparművészeti Kiállítás. A Kapos Art 1990-ben alakult – nyilatkozta Halmos Klára, a Kapos ART Képző- és Iparművészeti Egyesület titkára és a Dél-Dunántúli Nemzetközi Művésztelep elnöke a BAMA Baranya-megyei hírportálnak.

– „A 30 éves évfordulónkra meghívást kapott dr. Hóvári János, a Türk Államok Szervezete (TÁSZ) magyarországi képviseleti irodájának vezetője, Magyarország korábbi ankarai nagykövete, aki elkezdett érdeklődni a munkánk iránt. Akkor a régi helyünk Barcson megszűnt, s ezért újat kerestünk. Ő javasolta Szigetvárt. Az Egyesület felvette a kapcsolatot a város polgármesterével, dr. Vass Péterrel, hogy a nyári művésztelepet Szigetváron tartanák. A kérésüket meghallgatták, amihez nemcsak az Egyesület jó hírneve, hanem az is hozzájárult, hogy a „Szigetvár 450” rendezvénysorozatra az Egyesület adta a Zrínyi Zászlókiállítás alapanyagát.”

– „Először vagyok itt. Csodálatos, hangulatos kis város. Az itt lakók nagyon barátságosak, vendégszeretőek” – mondta a városról a portálnak a nemzetközi művésztelep egyik résztvevője, Pató Károly, aki idén a fődíjat kapta a Groteszk kiállításon. A művésztelep alkotásaiból augusztus 11-én kiállítás nyílt a szigetvári Sóház Galériában.

Idén tavasszal a Szigetvári Művésztelep három hétre Budapestre, a Yunus Emre Budapesti Török Kulturális Intézetbe költözött, amely a TÁSZ Magyarországi Képviseleti Iroda közreműködésével „Szigetvár kulcsa” címmel művészeti kiállítást hozott létre. Akkor a házigazda intézmény igazgatója, Mustafa Aydogdu, örömét fejezte ki, hogy három hétig a Yunus Emre Intézetben állíthatták ki a ,,Szigetvár Kulcsa” kiállítás festményeit. Mint elmondta, hosszú távú együttműködést terveznek a szigetvári művészekkel, és törökországi kiállításra is meghívta őket. Mustafa Aydogdu hangsúlyozta: 2024-ben tartják a török–magyar barátság évét, így a kiállítás és a szigetváriakkal kialakított együttműködés már ennek keretében értékelhető.

A kiállításról szólva dr. Hóvári János elmondta: óriási megtiszteltetés, hogy Budapesten a Yunus Emre Intézetben egy olyan nemzetközi művésztelep tarthatott kiállítást, amelynek már több éve Szigetvár ad otthont. Ez az esemény is azt bizonyítja, hogy a magyar–török kulturális kapcsolatok töretlenül fejlődnek.

Related Posts