Két napra Brüsszelbe, az Európai Parlament épületébe költözött a törökországi Bursa városa, amely idén a Türk Világ Kulturális Fővárosa címet viseli. A rendezvény keretében panelbeszélgetést, kiállítást, zenei és gasztronómiai programokat rendeztek. Az eseményen részt vett dr. Hóvári János nagykövet, a Türk Államok Szervezete (TÁSZ) Magyarországi Képviseleti Irodájának vezetője és Ali Kilicarslan Topuz a képviseleti iroda török projektigazgatója.

A brüsszeli rendezvényt Ryszard Czarnecki, az Európai Parlament lengyel képviselője és İpek Tekdemir-Rupp, az EU–Törökország Baráti Csoport főtitkárának kezdeményezésére, a Nemzetközi Türk Kulturális Szervezet (TURKSOY) koordinálásával tartották meg. Megnyitó beszédében Szultán Rajev, a türk világ kulturális fővárosa projektért felelős TURKSOY főtitkára hangsúlyozta: „Ezzel a projekttel arra teszünk erőfeszítést, hogy a türk népek által lakott hatalmas földrajzi térségben fekvő ősi városainkat az egész világon ismertté tegyük. Ezzel a programmal a kulturális zászlainkat lobogtató nagyvárosaink a költőinket, az íróinkat, a zeneszerzőinket, a festőinket, a fotóművészeinket és a földrajzi fekvésünk művészetét jelentik meg. A találkozók a művészet más ágainak a képviselőit is egybehívják, és ebből az alkalomból különleges módon járulnak hozzá a kulturális integráció ügyéhez,” – mondotta.

Hóvári János nagykövet felszólalásában arról beszélt, hogy Bursa egyike azoknak a nagyvárosoknak, amelyek képesek megőrizni hagyományaikat, jövőjüket pedig a fenntarthatóság, valamint a szellemi és fizikai környezet megvédésével képzelik el a modernizáció adta lehetőségek keretében.

Bursa nagyváros önkormányzatának polgármestere, Alinur Aktaş büszkeségének adott hangot, hogy Brüsszelben, Európa szívében szólhat Bursa, a Türk Világ 2022-es Kulturális Fővárosa érdekében. „Bursa európai város is.” – hangsúlyozta, amely megkapta a „Törökország első európai nagyvárosa” címet, s amely az ország egyik legszebb települése a maga gazdasági és társadalmi harmóniájával, a természeti adottságaival, a gyógyvizeivel, illetve a nyári és téli turizmus kiváló lehetőségeivel. Alinur Aktaş azt is bejelentette, hogy a türk világ Olimpiájaként ismert negyedik Nomád Világjátékokat szeptember 29-e és október 2-a között tartják a Bursa tartományban fekvő Iznikben. A bursai Nemzetközi Türk Félmaratonra pedig első alkalommal kerül sor Törökországban, illetve a világon.

Mehmet Kemal Bozay, Törökország EU melletti állandó képviselője kijelentette: örömmel tölti el, hogy az Európai Parlamentben első alkalommal vehet részt egy ilyen kulturális eseményen. Ugyancsak örömére szolgál, hogy a konyhaművészeten és a zenén keresztül híd épül a türk világ és az Európai Unió között. Erre az összekapcsolódás fogalmának a tükrében kell tekintenünk, ami az Európai Parlamentben igen nagy fontossággal bír. Bursa városát a TURKSOY kulturális miniszterei Állandó Tanácsának 38. ülésén tüntették ki a Türk Világ Kulturális Fővárosa 2022 címmel.

A TURKSOY a türk kultúra, nyelv, történelem, művészet, hagyományok és szokások a jövő nemzedékei számára történő megismertetését célzó tevékenységet folytat, e mellett a TURKSOY felel a Türk Világ Kulturális Fővárosa cím odaítéléséért és az ezzel járó koordinációs tevékenységért is.

Related Posts