Üzbegisztán elnöke Budapestre látogatott

Hivatalos látogatáson Magyarországon tárgyalt Shavkat Mirziyoyev, az Üzbég Köztársaság elnöke, akit a Sándor-palotában fogadott Novák Katalin köztársasági elnök. Látogatása során az üzbég elnök a Karmelita kolostorban megbeszéléseket folytatott Orbán Viktor miniszterelnökkel. A magyar–üzbég tárgyalások során tizennégy megállapodást írtak alá, egyebek mellett a Magyarország és az Üzbegisztán közötti stratégiai partnerség fejlesztéséről, valamint az energetika, az igazságügy, a környezetvédelem, a sport és az agrárium területén tervezett együttműködésről.

Novák Katalin örömmel fogadta, hogy Shavkat Mirziyoyev elnöknek szándékában áll Budapesten nagykövetséget nyitni, emellett kitért arra is, hogy köszönettel elfogadta a meghívást Üzbegisztánba, így a közeljövőben Taskentben folytathatják a tárgyalásokat. Megbeszélésükön elhangzott: Üzbegisztán szomszédságában, Afganisztánban, évek óta nincs béke, most pedig Magyarország szomszédjában, Ukrajnában is háború dúl. Magyarország a Nyugat és a Kelet közötti gazdasági együttműködés központja, ezért a felek Magyarország és Üzbegisztán gazdasági kapcsolatait erősíteni fogják, különösen az energetikai, a pénzügyi és egészségipari területeken. Novák Katalin kiemelte: nemzeteink jövőjének záloga a család, mindent megtesznek tehát annak érdekében, hogy támogassák a gyermeket nevelő szülőket.

Az Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott megbeszélésen elhangzott: Magyarország kiemelkedően fontos partnerként tekint a közép-ázsiai régióban Üzbegisztánra. Az együttműködés stratégiai fontosságú politikai, biztonsági, gazdasági és energetikai szempontból egyaránt” – közölte a kormányfő, aki szerint a Magyarország és Üzbegisztán közötti gazdasági együttműködés még sohasem volt olyan intenzív, mint napjainkban. Ebben kiemelt szerepet játszik a Magyar–Üzbég Üzleti Tanács. Szó esett arról is, hogy Magyarország a Stipendium Hungaricum program keretében tíz üzbég hallgatónak nukleáris területen egyéves képzést kíván nyújtani az országaink közötti energetikai és nukleáris együttműködés elősegítése érdekében. Orbán Viktor elfogadta az üzbég elnök meghívását a Türk Államok Szervezetének novemberi szamarkandi csúcstalálkozójára. A megbeszélésen részt vett dr. Hóvári János nagykövet, a TÁSZ magyarországi képviseleti iroda vezetője.

Related Posts