A Türk Államok Szervezete egészségügyi minisztereinek isztambuli találkozója

Az egészségügyi miniszterek 2. találkozóját a Türk Orvosi Világkongresszus margóján 2022. október 31-én Isztambulban tartották.

A rendezvény házigazdája Dr. Fahrettin Koca, a Török Köztársaság egészségügyi minisztere volt. A találkozón az alábbi személyiségek vettek részt: Baghdad Amreyev, a TÁSZ főtitkára, Dr. Teymur Musayev, az Azerbajdzsáni Köztársaság egészségügyi minisztere, Dr. Azhar Giniyat, a Kazah Köztársaság egészségügyi minisztere, Dr. Gulnara Baatirova, a Kirgiz Köztársaság egészségügyi minisztere, valamint Behzad Musayev, az Üzbég Köztársaság egészségügyi minisztere.

Üdvözölve a megjelenteket, Fahrettin Koca felhívta a figyelmet a türk államok közötti szolidaritás fontosságára, amint az a koronavírus járvány idején meg is mutatkozott. Ugyancsak fontosnak tartotta a már elért eredmények megőrzését, illetve a TÁSZ keretein belül az együttműködés elmélyítését annak érdekében, hogy a tagállamok olyan nagy családdá válhassanak, amely a tudomány területén képes együttesen fellépni és elő tudja állítani a saját vakcináját, gyógyszereit és orvosi eszközeit. Ezen célok elérése érdekében a török egészségügyi miniszter kijelentette: Törökország készen áll arra, hogy támogassa és hozzájáruljon a testvéri országok egészségügyi rendszerhez.

Felszólalásában Baghdad Amreyev főtitkár leszögezte: a pandémia idején a TÁSZ jelentős mértékben járult hozzá az egészségügyi területen megvalósult együttműködéshez, továbbá komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy maximalizálja a türk világon belüli egészségügyi együttműködést.

A főtitkár aláhúzta: a világon a TÁSZ volt az első olyan nemzetközi szervezet, amely rendezvény tartott a COVID-19 elleni harc érdekében, méghozzá azonnal a járvány kitörése után. A főtitkár azt hangsúlyozta, hogy mind “A Türk Világ Jövőképe– 2040,” mind pedig a“TÁSZ Stratégiája 2022–2026” dokumentumokban az államfők olyan útmutatást adtak, hogy az egészségügyi együttműködést a tagállamoknak prioritásként szükséges kezelniük.

Baghdad Amreyev kiemelte, hogy a „Stratégia 2022–2026”-ban a TÁSZ tagállamai a következők mellett kötelezték el magukat:

  • az együttműködés területeinek kiterjesztése,
  • képességfejlesztő programok révén a járványtan, a mikrobiológia és virológia és más hasonló területeken a legjobb gyakorlatok megosztása a megelőzési, a diagnosztikai és kezelési módszerek bevezetése érdekében,
  • a TÁSZ országok egészségügyi rendszere hiányosságainak és szükségleteinek felmérése céljából technikai látogatások szervezése a megfelelő válaszok és megoldások kidolgozása érdekében,
  • a laboratóriumi kapacitások javítása a ragályos betegségek diagnosztizálása érdekében,
  • innovatív rendszerek kifejlesztése a járványok kitörésének korai és gyors megállapítása és kinyomozása céljából,
  • a Türk Orvosi Világkongresszus évenkénti megtartása a tagállamok egészségügyi minisztereinek és tudósainak részvételével,
  • az orvostanhallgatók felajánlott ösztöndíjak számának növelése,
  • az ellátási lánc teljes potenciáljának a kihasználása stb.

A főtitkár és a miniszterek az alábbi két dokumentumot írták alá: „Közös nyilatkozat a Türk államok 8. Orvosi Világkongresszusáról,” illetve „Az orvostudomány története és a közös hagyományok előtti főhajtás.” Mindkettő a miniszteri tanácskozás, illetve a TÁSZ tag- és megfigyelő államaiból érkezett tudósok által elért eredményeket tükrözi. A Felek többek között az alábbi kérdésekben jutottak egyetértésre:

  • a lehetőségek feltárása érdekében az együttműködés fokozása a tagállamok gyógyszerellátása, orvosi felszerelései és szükségletei terén,
  • a személyes védőfelszerelések, vakcinák, gyógyszerek, orvosi eszközök és anyagok terén a közös előállítás és beszerzés lehetőségeinek a felmérése,
  • a fenti tételek szabad mozgása akadályainak a lebontása.

Amreyev főtitkár kétoldalú találkozókat is lebonyolított a tagállamok egészségügyi minisztereivel, akikkel a jövendőbeli együttműködési lehetőségeket, valamint azt vitatta meg, milyen lépések szükségesek a tag- és megfigyelő államok teljes potenciáljának kihasználása érdekében.

A Felek megállapodtak, hogy az egészségügyi miniszterek és a Türk Orvosi Világkongresszus következő találkozóját 2023-ban Szamarkandban rendezik meg.

Related Posts