Új főtitkár a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) élén

A TÁSZ 2022. november 11-i nagy jelentőségű szamarkandi ülésén az Államfők Tanácsa a TÁSZ Titkárságának élére új főtitkárként a Kirgiz Köztársaság ankarai nagykövetének személyében Kubanychbek Omuralievet nevezte ki.  

A Kirgiz Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagyköveteként Kubanychbek Omuraliev Fehéroroszországban, Észtországban, Lettországban, Litvániában, Törökországban és Izraelben szolgált. További beosztásai voltak: a Kirgiz Köztársaság állandó képviselője a Független Államok Közösségében (FÁK), valamint számos vezető pozíció a Külügyminisztérium főosztályain és más állami és közszolgálati szervezeteknél.

Pályafutása során Omuraliev nagykövet innovatív és előretekintő erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy a hátterét összekapcsolja a diplomáciai tapasztalatával. Továbbá jelentős mértékben járult hozzá Kirgizsztán társadalmi és szellemi fejlődési folyamatához azzal, hogy különböző társadalmi és közszolgálati pozíciókat töltött be, közte a Kirgiz Köztársaság Üzleti Körei Szövetségének alelnöki, az OECD az Átmeneti Gazdaságok Anti-Korrupciós (ACN) Titkársága tanácsadó testületének nemzeti koordinátori beosztásokat.

Omuraliev nagykövet az alábbi kitüntetésekben részesült: „2021 legsikeresebb nagykövete” (2022), a TÜRKSOY „Chingiz Aitmatov” érdemérme (2020), a Kirgiz Köztársaság Külügyminisztériuma 75. évfordulós érdemérme (2019), a Chingiz Aitmatov Nemzetközi Klub Különleges érdemérme (2018), a FÁK Becsület oklevele (2017), valamint a Kirgiz Köztársaság Becsület oklevele (2006).

Az új főtitkár – a maga 25 éves diplomáciai tapasztalatával – ígéretet tett arra, hogy a TÁSZ-t továbbra is az innováció irányába fogja vezetni, annak érdekében, hogy az a tag- és megfigyelő államok számára még inkább előrelépést érjenek el a „Türk Jövőkép 2040”-ben lefektetett közös célok elérése érdekében.

2022. november 14-én a TÁSZ isztambuli központjában került sor arra a ceremóniára, melynek során új főtitkárként Kubanychbek Omuraliev vette át a főtitkári pozíciót elődjétől Baghdad Amreyevtől.

 

Related Posts