Ünnepélyes faültetés Szamarkandban és az Ybl Villában

A Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) szamarkandi csúcstalálkozóján részt vevő állam- és kormányfők, köztük Orbán Viktor miniszterelnök, ünnepélyes körülmények között fákat ültettek el az ősi üzbegisztáni városban. Az összetartozás jelképeként, a TÁSZ-országok fővárosaiban, a szamarkandival egy időben, szintén fákat ültettek el. Budapesten, az Ybl Villa kertjében, Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára és a TÁSZ-államok hazánkban akkreditált nagykövetei vettek részt a ceremónián. A TÁSZ-fővárosokat, így az Ybl Villát is, élő televíziós közvetítéssel kapcsolták össze a szamarkandi csúcstalálkozó helyszínével. 

A Türk Államok Szervezetének teljes jogú és megfigyelőként a szervezethez tartozó államokat jelképező fákat az egykori selyemút egyik központjaként felvirágzó város központi részén, a Regisztán téren, a ma már múzeumként szolgáló egykori egyetemi épületek mellé telepítették. Az ültetés előtt mondott beszédében a csúcstalálkozót rendező Savkat Mirzijojev a szervezet keretében folytatott együttműködést méltatta, hangoztatva annak fontosságát, hogy megőrizzék a “felbecsülhetetlen türk örökséget”. A csúcstalálkozón felszólalva az üzbég elnök arról is beszélt, hogy Szamarkand a béke és biztonság egyik központja, továbbá az oktatás és a tudomány egyik centruma is.

Orbán Viktor miniszterelnök felszólalásában méltatta a város elmúlt években mutatott “fantasztikus fejlődését és fejlődési dinamikáját”, emlékeztetve arra, hogy van összehasonlítási alapja, mert néhány évvel ezelőtt is járt a világörökséghez tartozó üzbég nagyvárosban. Jelezte azt is, hogy Magyarország örömmel vesz részt a csúcstalálkozón a fiatalokkal kapcsolatban megfogalmazott kezdeményezésekben. Mirzijojev egyebek között a “türk világ ifjúsági csúcstalálkozójára” tett javaslatot. E gondolathoz kapcsolódóan, a budapesti helyszínre eljött számos hazánkban tanuló türk hallgató is.

A TÁSZ több államában, környezetvédelmi céllal, nagyszabású fásítási program zajlik: csak Üzbegisztánban évente milliós méretekben terveznek faültetéseket.

Related Posts