Magyarországra látogat a TÁSZ főtitkára

Hivatalos látogatás keretében hazánkban tárgyal Kubanychbek Omuraliev, a Türk Államok Szervezete (TÁSZ) főtitkára, akit a szervezet tavaly novemberi szamarkandi ülésén az Államfők Tanácsa a TÁSZ Titkárságának élére választott. Az új főtitkár hivatalba lépése után sorra látogatja meg a TÁSZ tag- és megfigyelő államait, beiktatása óta először látogat Magyarországra. A főtitkárt hivatalában fogadja Orbán Viktor miniszterelnök, illetve a vendég megbeszélést folytat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel. 

A Kirgiz Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagyköveteként Kubanychbek Omuraliev Fehéroroszországban, Észtországban, Lettországban, Litvániában, Törökországban és Izraelben is szolgált. További beosztásai voltak: a Kirgiz Köztársaság állandó képviselője a Független Államok Közösségében (FÁK), valamint számos vezető pozíció a kirgiz Külügyminisztérium főosztályain és más állami és közszolgálati szervezeteknél.

Pályafutása során Omuraliev nagykövet jelentős mértékben járult hozzá Kirgizsztán társadalmi és szellemi fejlődési folyamatához azzal, hogy különböző társadalmi és közszolgálati pozíciókat töltött be, közte a Kirgiz Köztársaság Üzleti Körei Szövetségének alelnöki, az OECD az Átmeneti Gazdaságok Anti-Korrupciós (ACN) Titkársága tanácsadó testületének nemzeti koordinátori beosztásokat.

Az új főtitkár beiktatásakor – a maga 25 éves diplomáciai tapasztalatával – ígéretet tett arra, hogy a TÁSZ-t továbbra is az innováció irányába fogja vezetni, annak érdekében, hogy az a tag- és megfigyelő államok számára még inkább előrelépést érjenek el a „Türk Jövőkép 2040”-ben lefektetett közös célok elérése érdekében.

Magyarországi látogatása során Kubanychbek Omuraliev az Ybl villában megbeszélést folytat a TÁSZ államok Budapestre akkreditált nagyköveteivel, illetve a szervezet magyarországi képviseleti iroda vezetőjével, Hóvári János nagykövettel és projektigazgatóival. Programja során a TÁSZ főtitkárát Lakitelken fogadja Lezsák Sándor, a magyar Országgyűlés alelnöke, a Közép-Ázsia Barátai Csoport vezetője.

Related Posts