A TÁSZ főtitkár vezette küldöttség felkereste Ankarát és a földrengés zónáját

2023. február 14-16. között a TÁSZ Kubanychbek Omuraliev főtitkár vezette küldöttsége szolidaritási látogatást tett Ankarában és a Kahramanmaraş környékét érintő régiókba. A török fővárosban a főtitkár kétoldalú találkozót tartott Fuat Oktay-jal, a Török Köztársaság alelnökével, Binali Yıldırımmel, a TÁSZ Bölcsek Tanácsának elnökével, továbbá Yalçın Topçuval, a török köztársasági elnök főtanácsadójával. A találkozók során Kubanychbek Omuraliev kifejezte mélységes részvétét a földrengés által kioltott emberi életek miatt, leszögezve: a TÁSZ tag- és megfigyelő államai azonnal kutató- és mentőcsapatokat indítottak, továbbá humanitárius és pénzügyi segítséget nyújtottak. A főtitkár különös hangsúlyt helyezett arra az erkölcsi támogatásra és szolidaritásra, amelyről a türk népek tettek tanúbizonyságot, akik a közösségi médiában osztoztak a törökországi testvéreik által elszenvedett fájdalmakban.

Oktay alelnök, Yıldırım elnök és Topçu főtanácsadó köszönetet mondott Omuraliev főtitkár részvétéért, hozzátéve: a TÁSZ Titkársága, a testvéri türk államok és a türk népek támogatása és szolidaritása ezen nehéz napok során Törökországnak erőt kölcsönöz. A főtitkár ugyancsak felkereste a Katasztrófa és Vészhelyzeti Igazgatóság (AFAD) központját. A válságközpontban átadta részvétét Mustafa Varank ipari és technológiai miniszternek, Vedat Bilgin munkaügyi és társadalombiztosítási miniszternek, Seyfullah Hacımüftüoğlunak, a Nemzetbiztonsági Tanács főtitkárának, Yasin Ekrem Serim külügyminiszter-helyettesnek, Tayyip Sabri Erdil belügyminiszter-helyettesnek, továbbá az AFAD elnökének, Yunus Sezernek.

Az ankarai megbeszélések során a felek annak a jelentőségét hangsúlyozták, hogy a TÁSZ tag- és megfigyelő államai támogatást és segítséget nyújtottak – kutató- és mentőcsapatokat, tábori kórházakat küldtek, továbbá pénzügyi és humanitárius segítséget adtak, és különösen fontos volt a baráti türk népek által nyújtott erkölcsi támogatás. Február 15-16-án Omuraliev főtitkár Gaziantepben, Adıyamanban, Kahramanmaraşban és Hatay-ban folytatta látogatását, ahol a helyi vezetőkkel, valamint a TÁSZ tagállamaiból – Azerbajdzsánból, Kazahsztánból, Kirgizisztánból és Üzbegisztánból – érkezett kutató- és mentőcsapatokkal és orvosokkal találkozott. A térségben a TÁSZ küldöttsége felkereste a kutató- és mentőcsapatok táborait, azokat a sátor városokat és tábori kórházakat, amelyeket a TÁSZ országai építettek fel, továbbá az AFAD tartományi koordinációs központjait, ahol tájékoztatást kaptak az aktuális helyzetről.

A TÁSZ államai összesen 1.706 fő kutató, mentő és orvosi személyzetet, 53 mentőkutyát, kilenc tábori kórházat és több mint 3.000 tonna humanitárius segélyt juttattak el a földrengés sújtotta térségbe. A TÁSZ országok kormányai és állampolgárai több mint 5 millió amerikai dollárt adományoztak a földrengés által érintett török embereknek. A vészhelyzetben küldött személyzeten túlmenően a kazak, kirgiz, üzbég és azerbajdzsáni diaszpóra tagjai, köztük olyan hallgatók, akik jelenleg Törökországban folytatják tanulmányaikat, azonnal a térségbe siettek, hogy segítsenek a kutató és mentő munkálatokban. Kubanychbek Omuraliev főtitkár kifejezte köszönetét a TÁSZ országaiból érkezett kutató- és mentőcsapatoknak, az orvosi és más személyzetnek, továbbá a diaszpóra tagjainak minden erőfeszítésükért, és azért, hogy oly sok életet megmentettek. A főtitkár megjegyezte, hogy a türk világ ezekben a nehéz időkben is kiáll a baráti Törökország és a török nép mellett és továbbra is támogatás nyújt nekik.

Related Posts