Üzbég nagykövetség – Budapesten

Megnyílt az Üzbég Köztársaság budapesti nagykövetsége, s ezzel a lépéssel a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) minden tagállama rendelkezik diplomáciai képviselettel Magyarországon. A hivatalos megnyitón a két ország külügyminisztere mellett a TÁSZ-országok nagykövetei is megjelentek. A TÁSZ Magyarországi Képviseleti Irodáját Hóvári János nagykövet, irodavezető és az Iroda projektigazgatói képviselték.

Szijjártó Péter a megnyitón üzbég kollégájával, Bahtijor Szaidovval közösen tartott sajtótájékoztatóján diplomáciatörténeti eseményként jelentette be az eseményt. A tárcavezető közölte, hogy a békét akaró országok egyike most nagykövetséget nyit egy másik, békét akaró országban, és ezzel a Türk Államok Szervezete minden tagállamának lesz diplomáciai képviselete Budapesten. “Bezárkózás és elszigeteltség helyett tehát nyitásra kerül sor” – fogalmazott. Majd ezt követően a kölcsönös tiszteletre alapozott, kétoldalú kapcsolatot méltatta, amelyből mindkét fél sokat profitált eddig is, de a nagykövetség megnyitása – szavai szerint – újabb dimenzióba léptetheti az együttműködést. A miniszter úgy vélekedett, hogy a gazdasági áttörés megtörtént azáltal, hogy az OTP mára az ötödik legnagyobb szereplő lett az üzbegisztáni bankszektorban, minthogy egy helyi társaság felvásárlásával körülbelül 1,6 millió ügyfelet tudhat magáénak a közép-ázsiai országban. “És bizony az OTP megjelenése Üzbegisztánban újabb magyar vállalatoknak ad bátorítást, hiszen a jogi és pénzügyi biztonságuk immáron garantált” – jelentette ki.

Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy egy különleges ipari övezet jön létre Taskent mellett, kifejezetten a magyar beruházó vállalatok számára, ahol kedvezményes szabályok között működhetnek majd. Ehhez a magyar kormány kellő támogatást fog biztosítani, készülőben van egy pénzügyi alap felállítása is ennek érdekében. A tárcavezető azt is bejelentette, hogy az év végéig megteremtik a közvetlen légi összeköttetést a két főváros között, kezdetben heti két járattal, amelynek a technikai, pénzügyi és jogi előkészítése folyamatban van.

A felek a nagykövetség megnyitását megelőzően szándéknyilatkozatot írtak alá a kulturális örökség területén való együttműködésről, a rendezvényt követően pedig magyar–üzbég üzleti fórumot rendeztek a budapesti Kempinski Hotelben.

Related Posts