Erősödő magyar–kazak agrárkapcsolatok

További együttműködési lehetőségek rejlenek a vetőmag-nemesítés és almatermesztés területén Magyarország és Kazaksztán között, amelyeket meg szeretnénk erősíteni – közölte Nagy István agrárminiszter Asztanában, a kazak agrárminiszter helyettessel történt egyeztetésen.

A magyar tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a két ország vonatkozásában az agrárium kiemelt szerepet játszik. Emellett olyan együttműködések alakulnak ki a gazdaságaink között, amelyek rendkívül fontosak. A vetőmag-nemesítés és termesztés területén komoly együttműködés van a magyar és a kazah vállalkozások között. Kifejtette, a magyar növénygenetika kiválóan teljesít, éppen ezért ezen a területen szeretnénk az együttműködést magasabb szintre emelni. Magyar befektető révén egy korszerű vetőmag feldolgozó üzem épülhet annak érdekében, hogy segítsük a növénytermesztést. Ezt a fejlesztést a magyar kormány is maximálisan támogatja. A hazai nemesítőknek is egy nagy kiugrási lehetősége lehet ez a folyamat Közép-Ázsiában. Ez a szándék illeszkedik ahhoz a kazak állásponthoz, hogy egymillió hektáron termeljenek kukoricát – tette hozzá a miniszter.

Nagy István beszélt arról is, hogy az almatermesztéshez kapcsolódóan is komoly partnerség alakulhat ki, melyet magasabb szintre kívánunk emelni. Az oktatás és a tudomány területén is léteznek további lehetőségek az országaink között. A hallgatók és kutatók cseréjével tovább fejleszthetjük kapcsolatainkat, a biztonságos élelmiszer-ellátás alapja az, hogy legyenek megfelelő szakemberek – fűzte hozzá a miniszter. 

Forrás: Agrárminisztérium

Related Posts