Szijjártó Péter Ankarában

Magyarország és Törökország együttműködésének fejlesztése mindig is a külpolitikánk fókuszában állt, s ez nem változik ezután sem – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Ankarában. A magyar külgazdasági és külügyminiszter, valamint Mehmet Muş török kereskedelmi miniszter aláírta a magyar–török gazdasági és kereskedelmi bizottság alapító nyilatkozatát. Szijjártó Péter tárgyalásokat folytatott Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszterrel is.

Szijjártó Péter az aláírást követően tartott közös sajtótájékoztatón kiemelte: 2021-ben mind Magyarország, mind Törökország esetében megdőlt a nemzetgazdasági történelmi exportrekord: Törökország 225 milliárd euró, Magyarország pedig 119 milliárd euró értékben tudott exportot globálisan realizálni. Magyarország ezzel a teljesítménnyel 34. a világban, miközben lakosságszámát tekintve a 95. A magyar tárcavezető rámutatott: tavaly a magyar–török kereskedelmi forgalom is rekordot döntött, ráadásul a 3,8 milliárd dolláros kereskedelmi forgalom 15 százalékos növekedést jelentett a 2020-as évhez képest. Szijjártó Péter egyúttal hozzátette: a Törökországba irányuló magyar export tavaly 2,5 milliárd dollárt ért el, ez pedig 21 százalékos növekedést jelent.

A magyar diplomácia vezetője felszólalásában a magyar–török gazdasági együttműködés fejlesztését illetően hét lépésről is beszámolt. Ismertette, hogy Budapest és Ankara a kereskedelmi és a gazdasági együttműködés fokozására létrehozta az operatív munkacsoportot. Beszámolt arról is, hogy a magyar kormány 14 milliárd forintos támogatásban részesíti a Şişecam török nagyvállalat mintegy 100 milliárd forintos kaposvári beruházását. A magyar Eximbank pedig 105 millió eurós hitelkeretet nyitott a magyar-török vállalatközi együttműködés finanszírozásának biztosítására. A magyar kormány támogatásával pedig zajlik az orvosi berendezéseket gyártó Medicor magyar vállalat beruházása Törökországban, továbbá a magyar kormány segíti a magyar vállalatok török piacra lépését az erőművek építése, a vízgazdálkodás és a nyomdaipar terén is.

A magyar tárcavezető emlékeztetett arra, hogy a teherforgalom folyamatosságának biztosítása érdekében 50 török vámtiszt dolgozik a magyar–román, illetve a magyar–szerb határ török kamionosok által leginkább használt átkelőpontjain, továbbá, hogy a török,a bolgár, a szerb és a magyar közlekedési miniszterek vasúti munkacsoportot hoznak létre, miután az ukrajnai helyzet miatt a keleti–nyugati szállítások részben ellehetetlenültek, részben pedig rendkívüli kihívásokkal néznek szembe. Beszéde végén Szijjártó Péter egyúttal jelezte, hogy Törökország egyre növekvő világpolitikai és világgazdasági jelentősége okán Magyarország növeli az Ankarában szolgálatot teljesítő diplomatáinak számát.

A Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszterrel folytatott megbeszélést követő sajtótájékoztatón a magyar külügyi tárca vezetője hangsúlyozta: az ukrajnai háború jelentette gazdasági és biztonsági kihívások közepette a két ország stratégiai partnersége még inkább felértékelődik. Rámutatott, hogy Törökország szerepe ezen kihívások kezelésében egyre erősödik, és Magyarország nagyra becsüli a felek közötti közvetítésre, a béketárgyalások elősegítésére irányuló török erőfeszítéseket. A miniszter hangsúlyozta, hogy Törökország mára a földgáz tranzit szempontjából is rendkívül fontossá vált. Magyarország energiaellátása oroszországi irányból zavartalanul, szerződés és menetrend szerint zajlik, amiben Törökországnak is fontos szerepe van, ugyanis ezen az útvonalon jelenleg napi tízmillió köbméternyi földgáz érkezik hazánkba.

Mevlüt Çavuşoğlu kiemelte, hogy Törökország és Magyarország között mély barátság, stratégiai partnerség van, és minden területen fejlődnek a kétoldalú kapcsolatok. Hozzátette: Magyarország az egyik legnagyobb támogatója a török EU–csatlakozási folyamat előmozdításának. A magyar és török külügyminiszter a nap folyamán közösen tette le Magyarország új ankarai nagykövetségi épületének alapkövét is, ahol Szijjártó Péter hangsúlyozta, minisztersége kezdete óta megduplázták az országban szolgáló magyar diplomaták számát, és ez a folyamat folytatódni fog. “Akik nyitott szemmel figyelik a világpolitikát, azok számára egyértelmű Törökország politikai és gazdasági súlyának folyamatos növekedése” – fogalmazott, rámutatva, hogy a jövőben ez még több feladatot ró a magyar diplomáciára

Szijjártó Péter emellett figyelmeztetett: az Iszlám Állam terrorszervezet újabb merényletek végrehajtására szólította fel híveit Európában, ami tovább növeli a határvédelem és az illegális migrációval szembeni fellépés fontosságát. “Természetesen erősen védjük a határunkat, és továbbra sem engedünk be illegális bevándorlókat Magyarországra, de ebben a kérdésben kulcsszerepet játszik Törökország is” – mondta, és ezért arra kérte az EU-t, hogy “ne alkudozzon”, hanem a teljes beígért összeget fizesse ki Ankarának.

Related Posts