Türk Államok Szervezete és Magyarország

A Türk Államok Szervezete (TÁSZ), az ENSZ által bejegyzett kormányközi nemzetközi szervezet, 2009. október 3-án Türk Tanács néven jött létre Nahicsevánban. Székhelye Isztambul, a főtitkári tisztséget Kubanychbek Omuraliev tölti be.

A Türk Államok Szervezete (TÁSZ) az ENSZ által bejegyzett kormányközi nemzetközi szervezet, mely 2009. október 3-án a Türk Nyelvű Államok Együttműködési Tanácsa (röviden Türk Tanács) néven jött létre Nahicsevánban. A 2021-es isztambuli csúcstalálkozón a Türk Tanács nevét Türk Államok Szervezetére változtatták meg. Székhelye Isztambul, a főtitkári tisztséget Kubanychbek Omuraliev tölti be. A TÁSZ-nak Magyarországon is működik egy képviseleti irodája, amelyet 2024. áprilistól Dr. Vásáry István nagykövet vezet.

Az alapító tagállamok – Azerbajdzsán, Kazaksztán, Kirgizsztán és Törökország – mellett 2019 óta Özbekisztán is teljes jogú tagja a szervezetnek. 2018 óta Magyarország, 2021-től pedig Türkmenisztán vesz részt megfigyelőként a kormányközi együttműködés munkájában. A 2022 novemberében megtartott szamarkandi csúcstalálkozót követően a hivatalosan egyedül Törökország által elismert Észak-Ciprus is megfigyelő tagja lett a TÁSZ-nak.

A TÁSZ legfontosabb fórumai az Állam és Kormányfők Tanácsa, és a Külügyminiszterek Tanácsa. További szervei a Vezető Tisztségviselők Bizottsága és a Bölcsek Tanácsa, utóbbinak magyar tagja Tilki Attila országgyűlési képviselő.

A Türk Államok Szervezetének alapja a közös rokoni tudat és kapcsolat, célja a tagállamok közti széleskörű együttműködés a gazdaság, oktatás, energetika, közlekedés, turizmus, média, információ- és kommunikációtechnológia, egészség, ifjúság és sport terén.

A TÁSZ kapcsolódó és társszervezetei a türk világban: TURKSOY (Türk Kultúra Nemzetközi Szervezete), Türk Kultúra és Örökség Alapítvány, TURKPA (Türk Államok Parlamenti Közgyűlése), Türk Beruházási Alap és a Türk Akadémia.

 

 

Küldetése

A türk népek évszázadokon át alakították a világtörténelmet és értékes civilizációkat hoztak létre földrajzi világukban. Számos birodalmat és államot alapítottak az Európától Indiáig, illetve a Csendes-óceántól Észak-Afrikáig húzódó nagy térségben. Napjainkban, háromszáz éves megszakítás és nehézség után a türk államok tisztában vannak közös eredetükkel, önazonosságukkal és szoros együttműködés korszakába léptek erősítve, valamint fejlesztve kapcsolataikat: jövőjüket közösen képzelik el. Október 3. a Türk Együttműködés és Egység napja. A tagországok és maga a TÁSZ számos olyan kérdésre keresi a választ, amely a múlt hagyatéka vagy a jelennek kihívása. Különösen fontos cél az egységes geopolitikai, geo-ökonómiai és kulturális térség kialakítása, a nemzeti sajátosságok megőrzésével. Az együttműködés legfontosabb fórumai jelenleg az állam és kormányfői csúcstalálkozók, a külügyminiszterek, a vezető tisztségviselők és az idősebb tanácsadók tanácsának ülései. A szervezet fontos koordinációs szerepet tölt be a tagállamok parlamentjei, kormányai, különböző minisztériumai, kereskedelmi és iparkamarái, valamint tudományos akadémiái és az egyetemei közötti együttműködésben. A térségen belüli gazdasági különbségek felszámolásához és a türk kohézió megteremtéséhez a jelenleg is működő fórumok mellett a Türk Beruházási Alap is segítséget és támogatást nyújt.