Türk Államok Szervezete

A Türk Államok Szervezete (TÁSZ), az ENSZ által bejegyzett kormányközi nemzetközi szervezet, 2009. október 3-án Türk Tanács néven jött létre Nahicsevánban. Székhelye Isztambul, a főtitkári tisztséget Kubanychbek Omuraliev tölti be.

A tagállamok – Azerbajdzsán, Kazaksztán, Kirgizsztán, Özbekisztán és Törökország – mellett 2018 óta Magyarország és 2021-től Türkmenisztán aktív megfigyelőként vesz részt a kormányközi együttműködés munkájában.

 

Küldetése

A türk népek évszázadokon át alakították a világtörténelmet és értékes civilizációkat hoztak létre földrajzi világukban. Számos birodalmat és államot alapítottak az Európától Indiáig, illetve a Csendes-óceántól Észak-Afrikáig húzódó nagy térségben. Napjainkban, háromszáz éves megszakítás és nehézség után a türk államok tisztában vannak közös eredetükkel, önazonosságukkal és szoros együttműködés korszakába léptek erősítve, valamint fejlesztve kapcsolataikat: jövőjüket közösen képzelik el. Október 3. a Türk Együttműködés és Egység napja. A tagországok és maga a TÁSZ számos olyan kérdésre keresi a választ, amely a múlt hagyatéka vagy a jelennek kihívása. Különösen fontos cél az egységes geopolitikai, geo-ökonómiai és kulturális térség kialakítása, a nemzeti sajátosságok megőrzésével. Az együttműködés legfontosabb fórumai jelenleg az állam és kormányfői csúcstalálkozók, a külügyminiszterek, a vezető tisztségviselők és az idősebb tanácsadók tanácsának ülései. A szervezet fontos koordinációs szerepet tölt be a tagállamok parlamentjei, kormányai, különböző minisztériumai, kereskedelmi és iparkamarái, valamint tudományos akadémiái és az egyetemei közötti együttműködésben. A térségen belüli gazdasági különbségek felszámolásához és a türk kohézió megteremtéséhez a jelenleg is működő fórumok mellett a jövőben a Türk Beruházási Alap is  segítséget és támogatást nyújthat.