Képviseleti iroda

Türk Államok Szervezete és Magyarország

A magyarságot ősi szálak kötik a steppei és a türk világhoz. Ennek nyelvi, embertani, néprajzi és zenei szálai sajátosan erősítik egymást. A magyarság mindig büszkén felvállalta keleti eredetét, pedig már legalább 1100 esztendeje nyugati nép vagyunk.

A magyar turkológia eredményei magukért beszélnek. A magyarság a 18-20. században mindig sorsközösséget vállalt a türk népekkel, segítette kultúrájuk épülését és nemzeti küzdelmeiket. Ez Isztambultól az Altáj-hegységig jól ismert. Szinte magától értető döntése volt Magyarország kormányának, hogy 2018. szeptember 3-án a kirgizsztáni Csolpon-Atában megfigyelői státus kért magának a nemzetközi szervezetben. Ezt minden tagállam örömmel üdvözölte.

A budapesti Képviseleti Irodát Szijjártó Péter külügyminiszter a tagállamok külügyminisztereinek, illetve azok képviselőivel közösen 2019. szeptember 19-én nyitotta meg annak a fontos magyar külpolitikai és külgazdasági célnak a megvalósítása érdekében, hogy Magyarország és a Türk Tanács tagállamai között erősödő és átfogó együttműködés alakuljon ki.

A budapesti Képviseleti Irodában a türk nyelvű államok diplomatái magyar munkatársaikkal dolgoznak együtt, Dr. Hóvári János turkológus, nagykövet vezetésével, a sokfelé ágazó, s a múlt talaján jövőt építő kapcsolatok megteremtése érdekében.

Szervezeti ábra