,,Törökméz és gránátalma IV.” – ismét nádudvari győzelem

Idén 16. alkalommal rendezték meg Tatán, az Öreg-tó partján, a Tatai Patara Fesztivált. A május 24-26. között zajló fesztiválon immár harmadik alkalommal vett részt a Türk Államok Szervezete (TÁSZ) Magyarországi Képviseleti Irodája, amely az esemény első napján, a ,,Diák Patara” mellett rendezte meg a negyedik ,,Törökméz és gránátalma” elnevezésű, középiskolások számára kiírt diákvetélkedőt. A győzelmet – a tavalyi harmadik hely után – újra a nádudvari középiskolások szerezték meg, míg a karcagi ,,Nagykunok” ismét a második helyen végeztek.

 A háromnapos fesztivál a Török Köztársaság megalakulásának és a magyar-török diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulójára szervezett kulturális évadnak egyik kiemelkedő jelentőségű rendezvénye volt. A több mint 500 a magyar és külföldi hagyományőrző korhű ruhákkal, haditechnikai eszközökkel, a gyerekek és felnőttek számára egyaránt kipróbálható fegyverekkel és autentikus csatajelenetekkel vonultak fel. A katonai és hadi bemutatók mellett a látogatók megismerhették a 16-17. század életének mindennapjait, a korabeli mesterségeket, szokásokat és ételeket is.

A TÁSZ Magyarországi Képviseleti Irodája immár harmadszor volt jelen a Patarán, amelynek első napján tradicionálisan egy diákversenyt, a ,,Diák Patarát” tartják meg. Az esős-zivataros idő ellenére több mint 700 általános iskolás vett részt idén is a megmérettetésen, melyhez ismét csatlakoztak középiskolások is, hogy a TÁSZ budapesti iroda jóvoltából megrendezett ,,Törökméz és gránátalma” versenyen mérjék össze tudásukat. Kilenc iskola, köztük három visszatérő (Nádudvar, Karcag, Maarif) és újonnan nevező helyi csapatok versengtek a Képviseleti Iroda által felajánlott díjakért. A vetélkedő feladatait úgy állították össze, hogy azok a Türk Államok Szervezetéhez és emlékezetes évfordulókhoz, eseményekhez, illetve a Magyar–Török Kulturális Emlékévhez kapcsolódjanak. Emellett a versenyzőknek a Türk Államok Szervezete országainak nemzeti jelképeivel, hagyományos ételeivel, népi hangszereivel, továbbá az oszmán hódoltság korának hadviselésével is meg kellett ismerkedniük. A verseny során a csapatoknak – a fesztivál területén – meg kellett találniuk magát az elrejtett patarát, ami nem más, mint a korabeli várkaput berobbantó eszköz másolata.

A csapatok a tatai vár területén, illetve a tó körül elhelyezett állomásokon több órán keresztül vetélkedtek: minden ponton egy ismereti tesztet kellett kitölteniük, el kellett igazodniuk a türk államok földrajzában, történelmében is. A kora délután véget érő versenyt – a korábbi években mindig dobogós – nádudvariak nyerték meg. Az elismerések átadásakor Gonda Géza, a TÁSZ Magyarországi Képviseleti Irodájának projektigazgatója a csapatok elkötelezettségét és tudását emelte ki, és kifejezte reményét, hogy a vetélkedőn résztvevő fiatalok a jövőben is érdeklődnek majd a turkológia, a türk népek kultúrája, történelme és jelene iránt.

Különös jelentősége volt az idei rendezvénynek, hogy – a Magyar–Török Kulturális Emlékév programsorozatához csatlakozva – külön török kézművesudvart állítottak fel, a híres török íjász, Murat Özveri pedig bemutatókat tartott. A rendezvényen fellépett a Török Állami Néptáncegyüttes is.

A megnyitón tartott köszöntőjében Gülşen Karanis Ekşioğlu, a Török Köztársaság budapesti nagykövete elmondta: először vesz részt a Tatai Patarán. Mint kiemelte, a török-magyar barátságot hosszú évszázadokon keresztül rivalizáló kapcsolatként ismerték, de ma már minden területen azt látjuk, hogy a magyar és a török nép egymást segíti, támogatja. „A Tatai Patara a 16. századi harcokat felelevenítő fesztivál, amely a barátság, a megbékélés és az együttműködés jegyében zajlik” – jelentette ki a nagykövet.

 A 2024-es ,,Törökméz és gránátalma” vetélkedő végeredménye:

  1. ,,Tarhonyászok” – Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnázium és Kollégium
  2. ,,Nagykunok” – Szentannai Sámuel Református Gimnázium, Technikum és Kollégium (Karcag)
  3. ,,Osztmán Mindegy” – Tatai Református Gimnázium

Related Posts