Főtitkári látogatás Budapesten

Három napos hivatalos látogatáson Budapesten tartózkodott Kubanychbek Omuraliev, a Türk Államok Szervezete (TÁSZ) főtitkára. Programja során a főtitkár megbeszélést folytatott Szijjártó Péterrel, Magyarország külgazdasági és külügyminiszterével, Lezsák Sándorral, a magyar országgyűlés alelnökével, a Közép-Ázsiai Baráti Csoport vezetőjével. A TÁSZ főtitkárát – munkamegbeszélés keretében – az Ybl Villában fogadta Dr. Vásáry István nagykövet, a TÁSZ Magyarországi Képviseleti Iroda vezetője.

Hivatalos látogatásának első napján a TÁSZ főtitkára találkozott a budapesti képviseleti iroda vezetőjével és projektigazgatóival, akik tájékoztatást adtak az elmúlt időszak eredményeiről, a képviseleti iroda előtt álló aktuális feladatokról. A megbeszélésen számos olyan témát érintettek, amelyek fontos pontként szerepelnek a Magyarország és a TÁSZ közötti együttműködés napirendjén. Ezek az alábbiak voltak: a budapesti Képviseleti Iroda tevékenysége, az Irodán belül létesített Aszálymegelőzési Intézet működése, a Türk Befektetési Alap (TBA) elindulása, a soron következő időszakra Magyarországra tervezett TÁSZ-rendezvények áttekintése. A Szijjártó Péter külügyminiszterrel folytatott megbeszélés középpontjában a július 1-jén kezdődő soros magyar EU elnökség lehetőségei voltak. Szó esett a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium és a TÁSZ közötti Közös Munkaprogramról, amelynek célja, hogy a fenti időszakban fokozza az EU és a TÁSZ közötti kapcsolatokat. A megbeszélésen Szijjártó Péter elmondta, hogy Magyarország határozottan elkötelezett amellett, hogy tovább erősítse a TÁSZ és tagországai közötti sokoldalú együttműködést. A megbeszélésen Kubanychbek Omuraliev a Türk államok elégedettségének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy Magyarország megfigyelői státuszának 2018-as megszerzése óta fokozatosan fejlődnek a két- és többoldalú kapcsolatok, és elmélyült a hazánkkal folytatott együttműködés. A főtitkár kiemelte, hogy Magyarország a türk államok értékes partnerévé vált, és igen rövid idő alatt mélyen beágyazódott a TÁSZ együttműködési struktúrájába, továbbá valamennyi TÁSZ tagállammal stratégiai szintre emelte az együttműködését. Kubanychbek Omuraliev a TÁSZ napirendjén szereplő kérdésekről, továbbá a szervezet 10. csúcstalálkozóján elfogadott Akcióterv végrehajtására tett gyakorlati lépésekről nyújtott tájékoztatást Szijjártó Péternek.

A TÁSZ főtitkára beszélt a soron következő magas szintű találkozókról és tevékenységekről, mindenekelőtt az informális Susai Csúcs előkészületeiről, amelyet 2024 júliusában Azerbajdzsánban hívnak össze. Ugyancsak tájékoztatást adott a 2024 októberében tartandó biskeki 11. TÁSZ–csúcsról. A főtitkár különös figyelmet szentelt a TÁSZ és a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium közötti Közös Munkatervnek, amelynek célja az EU és a TÁSZ közötti kapcsolatok fejlesztése 2024-ben. Kubanychbek Omuraliev kiemelte annak fontosságát, hogy a gazdaság, a közlekedés és konnektivitás, az energetika, az IT és digitalizáció, a mezőgazdaság és a környezetvédelem, valamint az illegális migráció elleni küzdelem területén erősödjenek az EU és a TÁSZ kapcsolatai. A főtitkár elismerését fejezte ki Szijjártó Péternek azért az aktív szerepért, kezdeményezésekért, amelyet Magyarország tesz a türk együttműködés minden lehetséges területén. A megbeszélés végén sor került a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium és a TÁSZ közötti Közös Munkaterv aláírási ceremóniájára. A Munkaterv a TÁSZ és az EU kapcsolatainak fejlesztését célozza 2024-ben. Magyarországi látogatása részeként a TÁSZ főtitkára megbeszélést folytatott Lezsák Sándorral, a magyar Országgyűlés alelnökével. Lezsák Sándor gratulált Omuraliev főtitkárnak az előző napon Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel folytatott sikeres tárgyalásaihoz, illetve annak a kulcsfontosságú dokumentumnak az aláírásához, amely a soros magyar EU-elnökség időszakában az EU és a TÁSZ közötti együttműködés fokozásáról szól. A felek eszmét cseréltek a TÁSZ és a Magyar Országgyűlés közötti parlamenti együttműködés fokozásáról, illetve az elkövetkező időszakra Magyarországra tervezett TÁSZ-rendezvényekről. Omuraliev főtitkár köszönetét fejezte ki azért az aktív szerepért, amelyet a Lakitelek Népfőiskola fejt ki, Lezsák Sándor személyes elkötelezettsége révén szorosabbra fűzi a türk népek és Magyarország közötti barátságot.

Related Posts