Török Csillagok a kecskeméti égen

Nyolc éves szünetet követően 2021-ben ismét sokakat elkápráztatott a Kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató. Az esemény fő attrakciója egy visszatérő, sikeres kötelék bemutatója volt, a Török Csillagoké.

A Török Légierő bemutató köteléke 1992 november 7-én alakult meg, de csak 1993-ban kapta meg a Türk Yildizlari/Turkish Stars (Török Csillagok) nevet. Az alakulat a kezdetektől fogva a ma már korosnak számító, de remek műszaki állapotban tartott és rendkívül mutatós piros-fehér-szürke kombinációval festett Canadair NF-5 Freedom Fightereket repüli. A szuperszonikus gépek repülésbiztonságát növeli, hogy kéthajtóművesek. Nyolcgépes kötelék 2004-ben lett az alkulatból, azóta repülnek ebben a formában. A rendkívül jól szervezett, minden porcikájában profi alakulat közelít a hatszázadik bemutatójához.

Kecskeméten már szerepeltek ugyan, de a magyar repülőtársadalom és főleg a kilátogató közönség rendkívüli módon szereti a kedves formájú, hangsebesség feletti sebességre is képes kicsiny (14,1m hosszú, 8,1 méter fesztávú) jetekkel repülő csapatot. A rendkívüli összpontosítást igénylő, saját zenei aláfestéssel rendelkező roppant dinamikus bemutatót saját kollégájuk kommentálta idén is – magyarul. Bár Kecskemét kimondása még nyelvtörőnek bizonyult számára a két napon összesen 120 ezres közönség értékelte az igyekezetét. Érdekessége még a török bemutató csoportnak az is, hogy jelenleg a pilóták közé 2014-ben első és eddig egyedüli nőként bekerült Esra Özatay őrnagy a parancsnoka. A kötelékbe csak azok a pilóták kerülhetnek be, akik legalább 800 órát már repültek sugárhajtású vadásszal, vagy 300 órát teljesítettek az NF-5 A, vagy (kétüléses) B repülőin. A Török Csillagok büszkélkedhet azzal is, hogy ők mutatták be eddig a legtöbb néző előtt lezajlott showt, 2004-ben Bakuban egyszerre 1 millió ember látta a kötelék bemutatóját.

Related Posts