Navruz ünnep az Ybl-villában

A hagyományoknak megfelelően a türk világban is minden évben megült ősi tavaszünnepet, a Navruzt köszöntötte április 17-én a Türk Államok Szervezete (TÁSZ) Magyarországi Képviseleti Irodája Budapesten, az Ybl-villában és a megújult Ybl-kertben. A rendezvényen megjelent közel száz vendég, a türk államok Budapestre akkreditált nagykövetei, a diplomáciai testületek tagjai, a tudományos élet kiemelkedő képviselői és üzletemberek, valamint tanárok és a Magyarországon tanuló diákok előtt Dr. Vásáry István nagykövet, képviseletvezető mondott köszöntőt.

A navruz perzsa kifejezés jelentése új nap, mely a tavaszi nap-éj egyenlőségre, az élet tavaszi megújhodására, az új évkezdetre utal, amelyet immár hagyományosan az Ybl-villában és annak kertjében ünnepel a budapesti képviseleti iroda. ,,Mielőtt megkezdjük az ünnepséget, meg kell emlékeznünk arról, hogy először ünnepeljük a navruzt Dr. Hóvári János nagykövet, a képviseleti iroda első vezetője nélkül” – kezdte köszöntőjét Dr. Vásáry István volt nagykövet, aki idén áprilistól lépett hivatalba a TÁSZ Magyarországi Képviseleti Iroda élén. ,,Hóvári Jánost mindenki, aki ismerte, mélyen a szívébe zárta, az energikus turkológus-diplomata emlékét örökre megőrzi a türk világ. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy én folytathatom kiváló barátom és kollégám munkáját a TÁSZ Magyarországi Képviseleti Iroda vezetőjeként” – jelentette ki dr. Vásáry István. Köszöntőjében az új képviseletvezető röviden szólt eddigi életéről, munkásságáról. Mint elmondta, ő is a felsőoktatás, az akadémia világából érkezett, hiszen végzettségét tekintve turkológus, történész, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem professzora, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Pályafutása során külügyi, diplomáciai munkát is vállalt, két alkalommal volt Magyarország nagykövete: először Törökországban, majd pedig Iránban. Hangsúlyozta: meglepetésként érte a felkérés, hogy nyugállományból hívták vissza a diplomáciai szolgálatba, de a feladatot nagyon szívesen vállalta el. ,,Megígérhetem Önöknek, hogy minden tudásomat, tapasztalatomat latba vetem annak érdekében, hogy a türk államok együttműködése mind egymással, mind pedig Magyarországgal a lehető leghatékonyabban valósuljon meg.”

Az ünneppel kapcsolatban Vásáry István elmondta: a navruz a nemzedékek közötti megbonthatatlan kötelék, ami a türk népek hagyományait és kultúráját kiválóan jelképezi, és megünneplése a különböző történelmi korszakok váltakozása ellenére is fennmaradt, hiszen a közös ünnepet a népi hagyomány következetesen őrizte. A navruzt 2016-ban az UNESCO felvette az emberiség kulturális szellemi örökségei közé, március 21-ét pedig a nemzetközi navruz napjává kiáltották ki, hiszen az ünnep nemcsak egy geokulturális térség, hanem az emberiség közös kulturális kincse. A csillagászati tavasz kezdetére az északi féltekén mindenütt megemlékeznek, és a keresztény ünnepkör kiemelkedő eseményei sem véletlenül esnek erre az időszakra. ,,Ez a nap a pozitív változások katalizátora, ami arra inspirál bennünket, hogy tovább folytassuk az együttműködést, megvédjük az elért eredményeinket és megosszuk egymás között a sikereinket” – hangsúlyozta Vásáry István.

A tavaszünnepen az időjárás is a szebbik arcát mutatta, kissé hűvös, de napfényes időben léphetett fel a két éve Budapesten megalakult Türk Ifjúsági Együttes, amely türk és magyar dalokat adtak elő. A programot színesítette még az özbek Vokhidjon Isoqov, a magyar Török Tilla, a kazak Aibar Tangatov énekes-zenész előadása, akik a türk népek tradicionális népi hangszereivel és dalaival idézték meg ennek a világnak a szellemét, illetve az özbek Roza Estebesova, és az azerbajdzsáni Nazim Musabayli és Leman Alizade táncosok produkciója.

Related Posts