Isztambulban megalakult a türk államok versenytanácsa

Létrejött a türk államok versenytanácsa, amelyhez a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) – hasonlóan Magyarország státuszához a Türk Államok Szervezetében (TÁSZ) – megfigyelőként csatlakozott. Az egyes országok nemzeti versenyhatóságait tömörítő új szervezet elsődleges célja a tudásmegosztás és a kölcsönös tapasztalatcsere.

A török versenyhatóság kezdeményezése alapján 2024. január 23-án Isztambulban létrejött a türk államok versenytanácsa, az egyes országok nemzeti versenyhatóságait tömörítő szervezet.

Az új szervezet céljai között szerepel:

  • az együttműködés előmozdítása a versenypolitikai jogérvényesítés területén,
  • kedvező feltételek megteremtése a regionális együttműködés fejlődéséhez,
  • a versenykultúra fejlesztése a tag- és megfigyelő országokban,
  • tudásmegosztás előmozdítása elsősorban a vizsgálati, szabályozási, jogérvényesítési és módszertani tapasztalatok területén.

A türk államok versenytanácsához – hasonlóan Magyarország státuszához a Türk Államok Szervezetében – a Gazdasági Versenyhivatal is megfigyelő státuszban csatlakozott. A magyar nemzeti versenyhatóság már korábban is ápolt szakmai kapcsolatokat a TÁSZ több versenyhatóságával is. Az azerbajdzsáni, kazak és a kirgiz versenyhatóságok mind kedvezményezettjei a GVH és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) közösen, Budapesten működtetett Versenyügyi Regionális Oktatási Központjának (ROK).

A 2005-ben alakított ROK az OECD és a GVH szakmai hátterére építve, oktatási és szakmai programok szervezésén keresztül nyújt segítséget elsősorban a közép-, kelet- és délkelet-európai országok számára a versenypolitika, versenyjog és a versenykultúra fejlesztése, valamint a versenyhatóságok munkájának elősegítése érdekében, hozzájárulva a kedvezményezett országokban a verseny javításához és ezzel a gazdasági növekedéshez.

A ROK révén Magyarország és a GVH vezető szerepet tölt be a régión belül az átmeneti gazdaságok fejlesztésében való részvétel és technikai segítségnyújtás terén. E szerepét erősíti tovább a magyar nemzeti versenyhatóság azzal, hogy megfigyelőként csatlakozott a türk államok versenytanácsához, tovább segítve a versenyjog és a versenypolitika fejlődését a tagországokban.

Related Posts