A türk államok függetlenségének harmincadik évében nemzetközi konferenciát tartottak Budapesten

2021. október 15-én a Türk Tanács a magyar Külügyi és Külgazdasági Intézettel (KKI) és az azerbajdzsáni Nemzetközi Kapcsolatok Elemző Központjával (AIR Centre) karöltve „A türk államok a függetlenség és együttműködés harmincadik évében: új lehetőségek a Dél-Kaukázusban a regionális békére és együttműködésre” címmel nemzetközi konferenciát szervezett Budapesten.

A rendezvényen részt vett Hasan Hasanov, a Türk Nyelvű Államok Együttműködési Tanácsa Vének Tanácsának azerbajdzsáni tagja, Binali Yildirim, a Türk Nyelvű Államok Együttműködési Tanácsa Vének Tanácsának török tagja, Sztáray Péter, a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára, Tahir Taghizadeh, az Azerbajdzsáni Köztársaság magyarországi nagykövete, Gismat Gozalov, a Türk Tanács főtitkárhelyettese, a tudományos élet, a diplomáciai testület és sajtó képviselői.

Üdvözlő beszédükben a KKI igazgatója, Ugrósdy Márton és Farid Shafiyev nagykövet, az AIR Centre elnöke aláhúzta a Konferencia és a panelbeszélgetésekben megvitatandó témák fontosságát. Ugyancsak kiemelték a türk államok és Magyarország növekvő befolyását, a mélyülő kapcsolataikat, csakúgy, mint a Türk Tanács keretein belül folytatott együttműködésüket.

Megnyitó felszólalásában Gismat Gozalov rámutatott: az elmúlt harminc év során a Kaukázus és Közép-Ázsia türk köztársaságai nagy előrelépést értek el a nemzetépítés folyamatában, piacgazdaságokká váltak, és középhatalmakként színre léptek. A főtitkárhelyettes azt is bejelentette, hogy 2021 novemberében, a Tanács közelgő nyolcadik csúcstalálkozóján Türkmenisztán megfigyelő államként csatlakozni fog a Türk Tanácshoz, és ezzel pótolja a türk országok családi fotójáról hiányzó részt.

Sztáray Péter a Magyarország és a Türk Tanács tagállamai közötti kötelékek erősödéséről szólt, amely a nyelvi kapcsolatokon és a közös történelmi hagyatékon alapszik. Ugyancsak hangsúlyozta, hogy Magyarország szilárdan támogatja Azerbajdzsán területi épségét és szuverenitását a nemzetközileg elismert határain belül. A jövőre nézve az államtitkár szólt arról is, hogy Magyarország kész fokozni a kulturális együttműködést Közép-Ázsiával, Törökországgal és Azerbajdzsánnal, illetve a különböző szektorokban erősíteni a kölcsönösen előnyös gazdasági kapcsolatokat.

Hasan Hasanov, a Türk Nyelvű Államok Együttműködési Tanácsa Vének Tanácsának azerbajdzsáni tagja azt a kockázatvállalást emelte ki, amelyet Ilham Aliyev elnök tanúsított, és amely elvezetett a 44 napos Honvédő Háborúban elért döntő azerbajdzsáni győzelemhez. Ugyancsak megemlékeztek arról, hogy fiatal azerbajdzsániak ezrei áldozták fel az életüket a szabadságért. Az ő lelkük felszállt a mártíromság csúcsára és örökre bevésődött az azerbajdzsáni nép emlékezetébe.

Binali Yildirim, a Türk Nyelvű Államok Együttműködési Tanácsa Vének Tanácsának török tagja leszögezte: a függetlenségük elnyerése óta a Kaukázus és Közép-Ázsia türk köztársaságai figyelemreméltó eredményeket értek el az állam- és nemzetépítés folyamatában. Kiemelést nyert, hogy ezek az egyéni vívmányok a közös történelemmel, nyelvvel és kultúrával rendelkező türk államokat közelebb hozták egymáshoz. Ez pedig kikövezte az utat „a türk együttműködés közös házához,” a Türk Tanács létrehozásához.

Az egyik vitaindító beszédet tartó Tahir Taghizadeh, az Azerbajdzsáni Köztársaság magyarországi nagykövete aláhúzta: a konfliktust követő időszakban Azerbajdzsán számára a helyreállítási tevékenység és a lakhelyüket elhagyni kényszerült személyek visszatérése jelenti a legfontosabb prioritást. Az ezen időszak alatt előállott új helyzetre rámutatva, a nagykövet kiemelte a Zangezur korridor fontosságát, amely új közlekedési és kommunikációs vonalat kínál és hozzájárul a térség békéjéhez, biztonságához és fejlődéséhez, továbbá új lehetőségeket teremt a türk világ számára.

A Konferencia panelbeszélgetésekkel folytatta munkáját. Ezek során a türk világ hivatalos kutatóintézeteiből érkezett tudósok az alábbi témákat vitatták meg: a regionális közlekedési együttműködés, a térségbeli béke lehetőségei, a türk államok bővülő kapcsolatai Törökországgal és Magyarországgal a függetlenségük és együttműködésük harmincadik évében.

A rendezvényen kiemelt szerepet kapott az AIR Centre prezentációja, amely a türk világ földrajzi–gazdasági atlaszát mutatta be.

A konferenciát követően a Türk Tanács budapesti Képviseleti Irodája pazar fogadást adott az Azerbajdzsáni Köztársaság függetlenségének harmincadik évfordulója alkalmából. Az eseményen részt vettek a magyar kormány magas rangú hivatalnokai, a Türk Tanács tagállamainak nagykövetei, a diplomáciai testület, a tudományos élet és a diaszpóra képviselői.

Related Posts