Orbán Viktor fogadta a TÁSZ főtitkárát

Gratulálva Kubanycsbek Omuralijevnek ahhoz, hogy kinevezték a TÁSZ főtitkárának, Orbán Viktor miniszterelnök azt hangsúlyozta, hogy Magyarország mindig is szoros kapcsolatokat ápolt a türk világgal.

 A magyar kormányfő megerősítette: hazánk elkötelezett a TÁSZ azon céljainak megvalósítása mellett, hogy többdimenziós együttműködést érjen el, növelje az emberek közötti kontaktusokat és a tag- és megfigyelő államai közötti kulturális cseréket oly módon, hogy bemutatja a gazdag hagyatékukat és a közös értékeiket.

Kubanycsbek Omuralijev kiemelte: Magyarország számos kezdeményezés élére állt, és aktívan részt vett az együttműködés széles skálájában, a Keleti Nyitásnak nevezett robosztus külpolitikai orientációjával pedig értékes hozzájárulást tett a TÁSZ szektoriális, különösen a gazdaság területén kifejtett erőfeszítéseihez.

Orbán Viktor jelezte: hazánk továbbra is támogatja a TÁSZ kezdeményezéseit, hogy előmozdítsák, és még jobban megerősítsék a gazdasági, kereskedelmi és befektetési kapcsolatokat. Magyarország készen áll arra, hogy aktívan vegyen részt a TÁSZ szamarkandi csúcson meghozott döntéseinek végrehajtásában.

Orbán Viktor és Kubanycsbek Omuralijev eszmecserét folytattak a TÁSZ térségében és a világban zajló fejleményekről, továbbá megvitatták a gyakorlati együttműködés előmozdításának kérdését az olyan prioritást élvező területeken, mint például a közlekedés, az energetika, a mezőgazdaság és a vízgazdálkodás. Ebből a szempontból a magyar miniszterelnök és a TÁSZ főtitkára rámutatott a Budapesten létrehozandó Aszálymegelőzési Intézet fontos szerepére. Az Intézet, Magyarországnak a vízgazdálkodásban és aszálymegelőzésben szerzett szakértelme révén, mérsékelheti az aszályoknak a türk országokra gyakorolt negatív hatását.

A felek rámutattak a TÁSZ keretei között végzett kulturális, oktatási, ifjúsági és sport tevékenységek fontosságára. Egyúttal kifejezték készségüket arra, hogy aktívan bevonják a magyar egyetemeket a Türk Egyetemi Unióba, amely módon az egyetemek közötti együttműködés fokozására új lehetőségeket tárhatnak fel. A felek egyetértésre jutottak abban, hogy támogatni fogják a naptárban előjegyzett eseményeket, köztük a Nomád Világjátékokat, a Turan Kurultájt és a teqball tornákat.

Orbán Viktor és Kubanycsbek Omuralijev ugyancsak megvitatta azt a jelentős szerepet, amelyet a TÁSZ Magyarországi Képviseleti Irodája játszik a TÁSZ-államok és Magyarország, valamint az európai intézmények közötti együttműködés előmozdításában.

Related Posts