A TÁSZ főtitkára Lakitelken és a Gül Baba türbében

Magyarországi látogatása során Kubanychbek Omuraliev nagykövet, a TÁSZ főtitkára ellátogatott Lakitelekre, ahol megbeszélést folytatott Lezsák Sándorral, az Országgyűlés alelnökével. A TÁSZ főtitkára felkereste a Gül Baba türbét is, ahol találkozott a Bölcsek Tanácsának magyar tagjával, Tilki Attilával.

A Lakiteleki Népfőiskolán tett látogatása során a főtitkár megtekintette a Hungarikum Ligetet, amely komoly szerepet játszik a türk világ és Magyarország közötti kulturális kapcsolatok elmélyítésében, az oktatás, elsősorban a türk nyelvi kurzusok szervezésében. A program során Kubanychbek Omuraliev megkoszorúzta Ibrahim Abaj Kunanbajuli kazak költő mellszobrát, amelyet 2021-ben Lakitelken, a Népfőiskola kertjében, a Hungarikum Ligetben avattak fel. Lezsák Sándor hangsúlyozta: a szobor a magyar és a türk népeket összekötő rokonság és barátság jelképe, amely révén népeink közelebb kerülnek egymáshoz. A költő nemcsak saját műveivel gazdagította a türk irodalmat, hanem értékes műfordításaival hozzájárult ahhoz, hogy a türk népek megismerhessék az európai irodalom kiemelkedő alkotásait. A megbeszélésen szó volt arról is, hogy a TÁSZ, a magyarországi képviseleti irodával együtt arra törekszik, hogy a magyar felsőoktatási intézmények együttműködése szorosabbá váljon a Türk Egyetemi Unióval.

A Gül Baba türbében tett látogatása során a főtitkár tájékozódott Gül Babáról, felkereste a múzeumot, a kulturális központot és a környező történelmi falakat, amely Budapest egyik legrégebbi török kori emlékhelye. Kubanychbek Omuraliev üdvözölte a Bölcsek Tanácsának újonnan kinevezett magyar tagját, Tilki Attilát, aki Gül Baba türbéjének meglátogatása során csatlakozott a főtitkárhoz. Az alkalmat megragadva, a főtitkárral megvitatták a Bölcsek Tanácsának belső szerkezetét és soron következő eseményeit. A főtitkár kiemelte, hogy a TÁSZ-on belül növekszik a Bölcsek Tanácsának jelentősége, miután a 2021-ben Isztambulban tartott csúcstalálkozón megerősítették a szerkezetét és összetételét. Tilki Attila kijelentette, hogy minden tőle telhetőt el fog követni és elkötelezett amellett, hogy hozzájáruljon a Bölcsek Tanácsa munkájához.

Related Posts