A magyar külgazdasági és külügyminiszter megbeszéléseket folytatott a TÁSZ főtitkárával

A Türk Államok Szervezetének főtitkára, Kubanycsbek Omuralijev nagykövet 2023. január 13-án, Budapesten munkareggeli keretében találkozott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel.

Szijjártó Péter gratulációját fejezte ki Kubanychbek Omuralijevnek, hogy a TÁSZ új főtitkárának nevezték ki, és sok sikert kívánt neki a főtitkári időszakához. A külügyminiszter röviden szólt a környező térségekben jelenleg zajló kihívásokkal teli fejleményekről. Aláhúzta, a TÁSZ, mint nemzetközi szervezet szerepét abban, hogy baráti viszonyok létesítésére törekszik és kézzelfogható politikai és gazdasági eredményeket kíván elérni nemcsak a tag- és megfigyelő államai javára, hanem a tágabb térség számára is. Ez a szerep a teljes régiónk és azon túl is hozzájárul a békéhez, a stabilitáshoz és a jóléthez. Szijjártó Péter hangsúlyozta a TÁSZ és tagállamainak szerepét abban, hogy a jelenlegi körülmények között stabil, hatékony és fenntartható összeköttetést biztosítsanak a Kelet és a Nyugat között a kereskedelem, a közlekedés és az energetika terén. Megerősítette, hogy Magyarország minden olyan TÁSZ-kezdeményezést határozottan támogat, amely a fentiekhez pozitívan járul hozzá.

Kubanycsbek Omuralijev a türk államok elégedettségének adott hangot azért, hogy Magyarország a megfigyelő státuszának 2018-ban történt elnyerése óta elkötelezetten folytatja a két- és többoldalú kapcsolatainak szorosabbá tételét és fokozza a TÁSZ-államokkal való együttműködését. A főtitkár aláhúzta, hogy a testvéri türk államok számára Magyarország értékes partnerré vált, és igen rövid idő alatt mélyen betagozódott a TÁSZ jelenlegi együttműködési szervezetébe, továbbá valamennyi tagállammal stratégiai szintre emelte az együttműködését.

Kubanycsbek Omuralijev a továbbiakban érintette a budapesti képviseleti iroda által a TÁSZ-tagállamok és Magyarország, illetve az EU egyes szervei közötti ígéretes együttműködés fokozásában játszott pozitív szerepét. A főtitkár köszönetét fejezte ki Szijjártó Péternek az Aszálymegelőzési Intézettel kapcsolatos magyar kezdeményezésért, hiszen az aszály valamennyi TÁSZ-tagállam számára súlyos kérdés. A főtitkár hozzáfűzte: a TÁSZ meg fogja tenni a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy az Intézet a budapesti képviseleti iroda keretében megkezdhesse működését.

A felek részletesen áttekintették a TÁSZ napirendjén szereplő kérdésekben zajló együttműködésüket, kezdve a politikai témákkal, a gazdaságon, a közlekedésen, az energetikán át egészen a kulturális, oktatási, ifjúsági és sport ügyekig. Szijjártó Péter megerősítette, hogy Magyarország minden lehetséges területen elkötelezett a TÁSZ-szal és a tagállamaival folytatott átfogó és kölcsönösen előnyös együttműködés fokozása mellett.

Related Posts