Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter Budapesten tárgyalt

Magyarország és Törökország között megkezdődöttek a tárgyalások a kiemelt stratégiai partnerségi megállapodás létrehozásáról, minthogy a két ország együttműködésének kulcsszerepe van a hazánk előtt álló három legfőbb biztonsági kihívás kezelésében – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután megbeszéléseket folytatott török kollégájával, Mevlüt Cavusogluval Budapesten. 

A tárcavezető a török kollégájával tartott közös sajtótájékoztatóján rámutatott, hogy az elmúlt időszak eseményei jelentősen felértékelték Törökországot, Magyarország pedig rendkívül nagyra értékeli Ankara szerepét a legfontosabb globális kihívások kezelésében. Leszögezte, hogy Ukrajna szomszédjaként, Magyarország súlyosan és azonnal érzékeli a háború negatív hatásait, ezért érdekelt a minél előbbi békében. „A háborúnak csak tárgyalásokkal lehet véget vetni, ezt Törökország sikeres közvetítési kísérlete is bizonyította” – mondta, utalva a gabonaexport újraindításáról létrejött megállapodásra. Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban felkérte Ankarát a közvetítési törekvései folytatására, ezek nyomán ugyanis a világ közelebb kerülhet a békéhez. Az eseményen Szijjártó Péter köszöntötte Tilki Attila országgyűlési képviselőt (FIDESZ), aki a Türk Államok Szervezetének keretein belül működő Bölcsek Tanácsának tagja. A Tanács kezdeményezte Recep Tayyip Erdogan török elnök felterjesztését a Nobel-békedíjra.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter ezt követően arról számolt be arról, hogy Törökország az európai energiaellátási válság kezelésében is kiemelt szerepet játszik, ahogy nélkülözhetetlen Magyarország ellátásbiztonságának garantálásához is, miután mára a Török Áramlat az egyetlen teljes kapacitással üzemelő, kelet-nyugati gázvezeték a kontinensen. Mint hangsúlyozta: a jövő energiabiztonsága a diverzifikáción múlik, és ennek középtávon a legreálisabb forgatókönyvét a megnövelt azeri földgázkitermelés bevonása jelenti, amihez földrajzi okokból szükség van Törökországra is. A tranzitról szóló vállalatközi egyeztetések már meg is kezdődtek. “Már tárgyalunk arról, hogy a török földgázvezeték rendszerhez megnövekedett magyar vállalati hozzáférés legyen annak érdekében, hogy Azerbajdzsánból Magyarországra tudjuk szállítani a kitermelt földgázt”- mondta a miniszter. A magyar–török együttműködés nagy segítséget jelent a legfőbb biztonsági kihívások kezelésében, és ennek fontosságát elismerve, megállapodás született a két ország közötti stratégiai partnerség egy szinttel történő megemeléséről. Az erről szóló egyezményt a következő magas szintű találkozón alá is írhatják – jelezte Szijjártó Péter.

Újságírói kérdésre válaszolva, a tárcavezető megerősítette: a magyar kormány támogatja Svédország és Finnország NATO-csatlakozását, s ennek ratifikációja februárban az Országgyűlés elé kerül. Ugyanakkor leszögezte, hogy az ügyben nem sürgette a török felet, ahogyan semmilyen más országot sem szokott sürgeti olyan kérdésekben, amelyekben Magyarország nem érintett.

Related Posts