Szadir Zsaparov látogatása Budapesten

A közép-ázsiai országokkal való kapcsolat Magyarország számára kiemelten fontos. Magyarország elkötelezett tagja az euro-atlanti szövetségnek, de fontos, hogy baráti kapcsolatok szülessenek a keleti, köztük a közép-ázsiai országokkal – hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök a Szadir Zsaparov kirgiz köztársasági elnökkel tartott sajtótájékoztatóján a Sándor-palotában. Magyarországi látogatása során a Kirgiz Köztársaság elnökét a Karmelita kolostorban fogadta Orbán Viktor miniszterelnök, illetve Szadir Zsaparov megbeszélést folytatott Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével.

Európa közeledik a közép-ázsiai országok felé, jelentette ki a magyar köztársasági elnök, miután megbeszélést folytatott Szadir Zsaparovval. Novák Katalin hozzátette: Magyarország üdvözli, hogy bővül az Európai Unió és Kirgizsztán együttműködése. Ennek következő állomása, hogy rövid időn belül az együttműködésről és partnerségről szóló megállapodást írnak alá. Magyarország minden diplomáciai eszközzel támogatja, hogy ez a folyamat felgyorsuljon – hangsúlyozta a magyar államfő. A két elnök megbeszélését követően stratégiai partnerségi megállapodást írtak alá, amely közös elköteleződést fejez ki a terrorizmussal szembeni hatékony fellépés érdekében. Novák Katalin hangsúlyozta: ,,Szeretnénk, hogyha a két ország közötti kapcsolatok a lehető legtöbb területen tovább erősödnének. Az is kiemelt célkitűzés, hogy az illegális migráció növekvő fenyegetésével szemben közösen tudjunk fellépni. Emellett a legtöbb területen, így például a turizmus, a mezőgazdaság, a vízipar, vagy az oktatás területén is erősíteni szeretnék a két ország közti kapcsolatokat.”

Novák Katalin elmondta, hogy a Stipendium Hungaricum programban 200 kirgiz diáknak kínálunk ösztöndíj-lehetőséget. A közös fejlesztési alap a gazdasági együttműködést hivatott elősegíteni. Ez olyan cégeknek szóló finanszírozási támogatás, amelyek egymás országában szeretnének befektetni. A köztársasági elnök kitért arra: a megbeszélés kiemelt témája volt az orosz–ukrán háború, s a kirgiz elnökkel egyetértettek abban, hogy a mielőbbi cél a béke, a felek tárgyalóasztalhoz ültetése. A hétfői eseményen Magyarország és Kirgizsztán képviselői – köztük Varga Judit igazságügyi miniszter és Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos – további megállapodásokat írtak alá, a többi között igazságügyi és oktatási együttműködésről. A megbeszélés után Szadir Zsaparov kiemelte: a cél az, hogy magasabb szintre lépjenek a két ország kapcsolatai, amelynek érdekében számos lépést tettek az elmúlt években.

Az Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott megbeszélésen, amelyen a magyar kormány több minisztere is részt vett, elhangzott: a Magyarország és Kirgizisztán közötti jó politikai kapcsolat egyre erősebb gazdasági, kereskedelmi összeköttetést eredményez. Orbán Viktor hangsúlyozta: a brüsszeli döntéshozóknak sokkal kevésbé bürokratikusan kellene hozzáállniuk az EU-nak Kirgizisztánhoz és egész Közép-Ázsiához fűződő kapcsolatai fejlesztéséhez, mert Európa, valamint a világ biztonsága és gazdasága szempontjából a térség stratégiai fontosságú. Az ukrajnai háború is kiemelt témája volt a magyar és a kirgiz vezető tárgyalásainak; akik egyetértettek a békés megoldás szükségességében, és abban, hogy a szankciók súlyos nehézségeket okoznak Európa és Ázsia országainak. Szadir Zsaparov hivatalos látogatásra hívta meg Orbán Viktort Biskekbe, aki a meghívást köszönettel elfogadta.

Az elnöki látogatás két napja során a magyar és kirgiz partnerek számba vették a két ország között megvalósult sikeres projekteket, az üzleti fórumon pedig további megállapodások aláírására került sor. A magyar–kirgiz kereskedelmi forgalom tavaly 60 százalékos növekedést követően rekordot döntött. A Magyar–Kirgiz Fejlesztési Alap pedig USD16 millióval kezdte meg működését, amelynek feladata, hogy magyar vízipari, mezőgazdasági és energetikai beruházásokat finanszírozzon Kirgizsztánban.

Related Posts