Türk Ifjúsági Klub alakult Budapesten

Türk Ifjúsági Klub létrehozását kezdeményezte a Türk Államok Szervezete (TÁSZ) Magyarországi Képviseleti Irodája Budapesten. A létrehozás céljairól és a további tervekről Hóvári János nagykövet, a budapesti iroda vezetője beszélt az alakuló rendezvényen az Ybl-villában, amelyen részt vettek a Magyarországon tanuló türk diákok is.

A TÁSZ Magyarországi Képviseleti Iroda kezdeményezésére megalakuló Türk Ifjúsági Klub február 23-án tartotta nyitórendezvényét a budapesti a Ybl-villában. A résztvevők elsősorban a Magyarországon tanuló türk országbeli diákok voltak, akik különböző magyar felsőoktatási intézményekben folytatják tanulmányaikat. Köszöntőjében Hóvári János arra emlékeztetett, hogy a türk világból magyarországi felsőoktatási intézményekben már több ezren tanulnak. ,,Szeretnénk számukra egy olyan platformot szervezni, ahol képviselőik találkozhatnak, megismerkedhetnek egymással és az irántuk érdeklődő magyar fiatalokkal, ahol megoszthatják egymással kultúrájukat, megmutathatják nemzeti értékeiket.” Mint az irodavezető elmondta, olyan közös összejövetelek szervezését tervezik, amelynek eredményeként a jövőben a budapesti türk ifjúsági közösség és magyar barátaik jobban megismerhetik egymást és a magyar–türk közös múltat is. ,,Úgy gondolom, hogy ez a kezdeményezés kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy közelebb hozzuk egymást, és hosszan tartó barátságok alakuljanak ki. Olyan barátságok, amelyek akár a fiatalok hazatérése után is megmaradnak” – jelentette ki Hóvári János.

A rendezvényen elhangzott: az ifjúsági klubhoz minden TÁSZ-ország hallgatóiból vannak csatlakozók, a budapesti képviseleti iroda pedig egyfajta mentorként venne részt a klub működtetésében. Az ifjúsági rendezvényen minden TÁSZ-tagállamból közössége nevében egy-egy érdeklődő hallgató mondta el gondolatait, akik mind hasznos kezdeményezésnek nevezték a klubot, és örömüket fejezték ki, hogy személyesen is részt vállalhatnak ebben az újfajta együttműködésben.

Az est során szó esett arról, hogy a képviseleti iroda márciusban ismét megtartja a szokásos Nevruz-ünnepségét, május első felében pedig türk teqball kupát rendez az egyre népszerűbb magyar eredetű sportág iránt érdeklődő fiatalok számára. A sportágról és a májusi torna részleteiről Döbrei István adott rövid tájékoztatót. Az Ybl-villában megtartott ifjúsági rendezvény magyar–türk népzenei műsorral ért véget, amelyért az itt tanuló türk fiataloknak és magyar barátaiknak jár köszönet.

Related Posts