,,Törökméz és gránátalma” a Tatai Várban

Idén 15. alkalommal rendezik meg Tatán, a várban és az Öreg-tó partján a Tatai Patara Fesztivált. A május 26-28. között megrendezendő fesztiválon immár második alkalommal vesz részt a Türk Államok Szervezete (TÁSZ) Magyarországi Képviseleti Iroda, amely az esemény első napján, a Diák Patara keretében rendezi meg a 3. ,,Törökméz és gránátalma” elnevezésű, középiskolások számára kiírt diákvetélkedőt.

 A fesztivál sajtótájékoztatóján elmondták, hogy idén több mint 450 hagyományőrző vitéz részvételével négy nagy hadijátékkal várják a közönséget. A háromnapos fesztiválon korhű ruhákkal, haditechnikai eszközökkel, a gyerekek és felnőttek számára egyaránt kipróbálható fegyverekkel és autentikus csatajelenetekkel vonulnak majd fel a magyar és külföldi hagyományőrzők.

Michl József, Tata polgármestere megköszönte a szervezőknek és a résztvevőknek a munkáját. ,,Ez a három nap gondtalan háborúzás, ahol egy igazán nehéz történelmi csatára kell visszaemlékeznünk” – jelentette ki a polgármester. Hozzátette: már 14 alkalommal sikerült a keresztény hadaknak sikert aratniuk a török felett, szeretnénk, ha ez idén is sikerülne. A város azzal a feltétellel adja át a fesztivál részére a területeit, hogy idén is lekerül a török zászló a várról. Ha ez meglesz, akkor jövőre is lehet Patara – ígérte mosolyogva a polgármester, akinek felszólítására a hajdúk kapitánya megígérte, hogy ha kell furfanggal, de mindenképpen visszaveszik a várat a törököktől.

Köszöntőjében Gonda Géza a TÁSZ Magyarországi Képviseleti Iroda projektigazgatója hangsúlyozta: a magyarok és a törökök 300 évig háborúztak egymással, majd 300 évig barátságban, egymást támogatva, segítve éltek. 1999-től pedig, amikor Magyarország csatlakozott a NATO-hoz, már katonai szövetségesek is vagyunk. A projektigazgató emlékeztetett arra, hogy Magyarország 2018-tól – megfigyelő államként – részt vesz a Türk Államok Szervezete (TÁSZ) munkájában. Mint elmondta: a TÁSZ Magyarországi Képviseleti Iroda tavaly volt először jelen a Patarán, amelynek első napján tartják a Diák Patarát.

A TÁSZ budapesti iroda szervezésében idén nyolc középiskola indul a ,,Törökméz és gránátalma” verseny díjaiért. A vetélkedő feladatait úgy állították össze, hogy azok a türk népek történelméről és kultúrájáról, valamint napjaink türk világáról tartalmazzanak kérdéseket, feladatokat. A versenyre jelentkező csapatok már hetekkel korábban megkapták a felkészüléshez szükséges háttéranyagokat, amelyek közül két videó anyag a szervezet honlapján is megtalálható. A csapatok a tatai vár területén elhelyezett állomásokon több órán keresztül vetélkednek, minden ponton egy ismereti tesztet kell kitölteniük, el kell igazodniuk a türk népek nemzeti jelképei, világörökségi helyszínei, hagyományos sportjai, vagy éppen a magyar nyelv török jövevényszavai között.

A jó hangulatú sajtótájékoztatón a programokról is beszéltek a szervezők. Idén a Kastély előtti téren kap helyet a Magyar Falu, ahol a korabeli mesterségekkel, fortélyokkal találkozhatnak a látogatók, de állatsimogatóval, kézműves foglalkozásokkal, aprófalvával, vagyis népi fa- és ügyességi játékokkal is várják a családokat. A vasárnapi gyereknapon, kiemelt programokat szerveznek a gyerekeknek ringatóval, falusi virtuspróbával. Lesz íjászverseny, illetve különböző vetélkedők is, mint ahogy idén is kivonul a honvédség: mintegy ötven modern haditechnikai eszközt, köztük a török gyártmányú Gidránt, állítanak ki a várfal előtti területen.

Related Posts