Magyar–azerbajdzsáni külügyminiszteri tárgyalások Budapesten

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadta Ceyhun Bayramov azerbajdzsáni külügyminisztert, aki hivatalos látogatásra érkezett Magyarországra. A miniszterek négyszemközti megbeszélését a két ország delegációinak kibővített találkozója követte, majd megtartották az Magyarország–Azerbajdzsán Stratégiai Párbeszéd első ülését.

A találkozó során a felek eszmecserét folytattak a Magyarország és Azerbajdzsán közötti két- és többoldalú együttműködés lehetőségeiről, valamint regionális kérdésekről is. Egyetértettek a magas szintű kölcsönös látogatások folytatásában, kiemelve a politikai párbeszéd fontosságát és szerepét a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésében. Szijjártó Péter elsőként azt emelte ki, hogy nincsenek nyitott politikai kérdések a két ország között, és üdvözölte, hogy 2023 első felében a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatok volumene a duplája volt az előző évi teljes forgalomnak. A megbeszéléseket követően Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a két ország barátsága nem konjunktúrafüggő, tehát nem csak azóta vagyunk barátok, amióta Európának szüksége van az azeri földgázra. Kiemelte, hogy a két ország folyamatosan baráti kapcsolatokat ápol egymással, aminek eredményeként az idei évben megindult a fizikai földgázáramlás Azerbajdzsán és Magyarország között.

A találkozón Ceyhun Bayramov részletes tájékoztatást adott Szijjártó Péternek a jelenlegi regionális helyzetről és az azeri–örmény konfliktus utáni időszak realitásairól. Beszélt Azerbajdzsán erőfeszítéseiről az Örményországgal fenntartott kapcsolatok normalizálása érdekében, a békeszerződés aláírásáról, a közlekedési és kommunikációs lehetőségek megnyitásáról, valamint a határok kijelöléséről. Bayramov tájékoztatta magyar kollégáját az azerbajdzsáni fél által kezdeményezett békemenetrendről, hangsúlyozva országa konstruktív hozzáállását és erőfeszítéseit. Bayramov köszönetét fejezte ki minisztertársának a nagyszabású azerbajdzsáni újjáépítési munkálatok iránti magyar érdeklődésért. Ezt követően a felek aláírták az Azerbajdzsán-Magyarország Stratégiai Párbeszéd első ülésének jegyzőkönyvét.

Related Posts