Alkotótábor – Szigetváron

A szigetvári Zrínyi-vár megújult kiállítóterme első alkalommal ad otthont a szigetvári művésztelep alkotásainak. A városban vendégeskedő grafikusok és festőművészek az elmúlt években született alkotásai láthatók azon a kiállításon, amely a különböző képzőművészeti stílusok és hangulatok kifinomult világát mutatja be. A tárlat szeptember 20-ig várja a látogatókat.

Az augusztusi alkotótábor alatt készült alkotásokból a jövőben újabb kiállítást terveznek a szervezők. A Kapos Art Képző- és Iparművészeti Egyesület alkotótelepét Szigetvár önkormányzata, valamint a Türk Államok Szervezete (TÁSZ) Magyarországi Képviseleti Irodája támogatta. A szigetvári Zrínyi-vár a Dél-Dunántúl egyik legmeghatározóbb műemléke, amely 2016 óta a Nemzeti emlékhely címet viseli, az idén pedig az Év emlékhelye díjat érdemelte ki. Ezen a helyen, a magyar–török történelmi tudat egyik emblematikus helyszínén öt éve működik Halmos Klára kaposvári grafikusművész irányításával az alkotótábor, ahová a helyi és magyarországi művészek mellett meghívnak külföldi alkotókat is. Szigetvár testvérvárosából, a törökországi Trabzonból is érkezett egy festőművésznő. Idén a tábor kezdetén nyitották meg a művésztelep munkáiból összeállított tárlatot, amely az elmúlt években készült alkotásokat mutatja be a megújult vár kiállítóterében.

A kiállítást Vörös András festőművész, művészeti vezető rendezte. A megnyitón a tánc, az ének és a hangszeres művészet összekapcsolásának jegyében adtak ízelítőt, majd tovább inspirálódtak a szigetvári élmények és a különleges helyszín által. Az összművészeti program során a különböző sokszorosító grafikai és festészeti eljárások mellett tehát már a tánc és a zene is megjelent a történelmi környezetben megrendezett táborban, ahol a vár és környéke ihlető helyszín, és ahol az alkotás különleges élmény.

A művésztelep 1991-től 28 éven át Barcson működött. Az augusztus elején elhunyt dr. Hóvári János turkológus, a TÁSZ Magyarországi Képviseleti Irodájának vezetője 2015-ben kérte fel az alkotókat az ostrom 450. évfordulója alkalmából egy közös munkára, a várfalat díszítő zászlókiállítás megvalósítására. A TÁSZ magyarországi irodája idén is támogatta a rendezvény megvalósítását. A mostani tárlattal a szervezők már a 2024-es magyar–török közös kulturális évre készülnek, emellett pedig egy törökországi kiállításra is meghívást kaptak.

Related Posts