Hóvári János nagykövet gyászszertartása

2023. október 9-én a Farkasréti temetőben örök nyugalomra helyezték Hóvári János nagykövetet, a Türk Államok Szervezete (TÁSZ) budapesti Képviseleti Irodájának vezetőjét.

A ceremónia során a gyászolókhoz beszédet intézett Őexcellenciája Kubanychbek Omuraliev, a TÁSZ főtitkára, Fodor Pár orientalista és turkológus professzor, Bokor Balázs nyugalmazott nagykövet, a jeruzsálemi Szent Sír-templom részéről, Jungbert Béla, valamint Verebes György, a Magyar Művészeti Akadémia nevében.

A TÁSZ főtitkára beszédében azt hangsúlyozta, hogy dolgos élete során Hóvári János mind turkológusként, mind pedig a magyar külügyi szolgálat tagjaként, számtalan módon felbecsülhetetlen hozzájárulást tett a türk világnak. Hagyatéka örökké velünk marad. Bölcsessége és diplomáciai éleslátása kulcsszerepet játszott Magyarország és a türk államok közötti barátság és együttműködés erősítésében.

Ezen felül Kubanychbek Omuraliev főtitkár külön kiemelte, hogy Hóvári János egész életében hozott áldozatkészsége akkor érett be, amikor 2019-ben létrejött a TÁSZ budapesti Képviseleti Irodája, amely rövid időn belül alapvetően befolyásolta az EU és a TÁSZ közötti szorosabb szervezeti kapcsolatok fejlesztését.

A TÁSZ főtitkára hangsúlyozta, hogy jeles rendezvények egész sorával Hóvári János nagykövet erőfeszítései kikövezték az európai magyar–török örökség újraélesztéséhez, csakúgy, mint, a TÁSZ olyan kulcsfontosságú intézményeihez vezető utat, mint például az Aszály Megelőzési Intézet.

A temetési szertartáson részt vett Hóvári János családja, a budapesti diplomáciai testület, a tudományos világ, a Külgazdasági és Külügyminisztérium magas rangú képviselői, valamint a TÁSZ Képviseleti irodájának munkatársai.

Related Posts