Ruslan Kazakbaevnek, a Kirgiz Köztársaság külügyminiszterének és Helga Maria Schmidnek, az EBESZ főtitkárának bécsi megbeszélése

 Ruslan Kazakbaev, a Kirgiz Köztársaság külügyminisztere és Helga Maria Schmid, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) főtitkára 2021. szeptember 30-án kétoldalú találkozót tartott Bécsben.

A megbeszélés fő céljai az alábbiak voltak: a Kirgiz Köztársaság és az EBESZ közötti együttműködés aktuális kérdései, a nemzetközi biztonság napirendjén szereplő ügyek, az új kihívások és fenyegetések elleni harc, az afganisztáni fejlemények hatása Közép-Ázsia biztonságára, továbbá az EBESZ tagországaiban élő kirgiz etnikumú személyek támogatása.

A kirgiz diplomácia vezetője tájékoztatást nyújtott a 2021. november 28-ra kitűzött parlamenti választásokról, és meghívást intézett az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalához (ODIHR), hogy nemzetközi megfigyelőivel vegyen részt a szavazás előkészítésében és lebonyolításában. Ruslan Kazakbaev azt is felvetette, hogy az EBESZ főtitkárának, az ODIHR igazgatójának, az EBESZ kisebbségi főbiztosának, az EBESZ médiaképviselőjének, az EBESZ elnökségi trojka (Svédország, Lengyelország, Észak Macedónia) képviselőinek részvételével tartsanak jövőre magas szintű közös konferenciát, és azt úgy időzítsék, hogy egybeessen Kirgizisztánnak az EBESZ-hez történő csatlakozásával és a Helsinki Zárónyilatkozatnak az általa történt aláírásával. A külügyminiszter azt javasolta, hogy nemzetközi konferencia keretein belül az átfogó biztonság mindhárom dimenziójában vitassák meg a Kirgizisztán és az EBESZ közötti együttműködés eredményeit és annak fejlesztési terveit.

Ruslan Kazakbaev tájékoztatást adott arról, hogy a kirgiz kormány sikeres munkájának köszönhetően sikerült kirgiz állampolgárságú személyek 79 gyermekét Irakból hazajuttatniuk. Hangot adott azon kérésének, hogy az EBESZ nyújtson támogatást a további repatriálásokhoz és a reintegrációhoz. A külügyminiszter ugyancsak szólt amellett, hogy az EBESZ Biskeki Program Irodája keretében tovább bővítsék a projekteket.

A maga részéről Helga Schmid nyugtázta azokat a jelentős eredményeket, amelyeket a társadalom demokratizálása és a politikai reformok végrehajtása terén Kirgizisztán elért. A főtitkár megerősítette: az EBESZ készen áll arra, hogy nemzetközi megfigyelő missziót küldjön Kirgizisztánba a közelgő parlamenti választások megfigyelésére.

Helga Schmid továbbá megerősítette: az EBESZ érdekelt a Kirgizisztánnal és Közép-Ázsiával való kétoldalú és regionális együttműködés fejlesztésében, tekintettel a biztonság megteremtésére és figyelemmel az Afganisztánban a közelmúltban bekövetkezett katonai–politikai változásokra. A főtitkár ugyancsak háláját fejezte ki Kirgizisztánnak azért a munkáért, amelyet a szakértői az EBESZ különböző területi misszióiban végeznek.

Helga Schmid főtitkár üdvözölte Kirgizisztán azon kezdeményezését, hogy 500 vízumot ajánl fel afgán fiataloknak, hogy kirgiz felsőoktatási intézményekben folytathassanak tanulmányokat.

Related Posts