A Türk Államok Szervezete tag- és megfigyelő államainak kutatóközpontjai Susában, Azerbajdzsán kulturális fővárosában tartották meg konferenciájukat

A Türk Államok Szervezete (OTS) tag- és megfigyelő államainak agytrösztjei 2022. július 3-án Susában, Azerbajdzsán kulturális fővárosában tartották meg konferenciájukat. Az eseményt, az OTS Titkárságával együttműködve, az AIR Center, az Azerbajdzsáni Köztársaság Nemzetközi Kapcsolatok Elemző Központja szervezte meg. Megnyitó beszédében Farid Shafiev nagykövet, az AIR Center elnöke és Gismat Gozalov, az OTS főtitkár-helyettese kiemelték a Konferencia jelentőségét, rámutatva arra, hogy Azerbajdzsán kulturális fővárosaként milyen fontos szerepet játszik Susa a türk világ egységének és szolidaritásának erősítésében. Érintve az Azerbajdzsán és Törökország között 2021. június 15-én aláírt Susai Nyilatkozat (Shusha Declaration on allied relations between the Republic of Azerbaijan and the Republic of Turkey) fontosságát, amely számos cikkelyét az egész türk világon belül meglévő szolidaritás növelésének szentelték, Gozalov főtitkár-helyettes a Susai Nyilatkozatot példamutató dokumentumnak nevezte, amelynek nemcsak a két ország és a két nép, hanem az egész türk világ érdekeit szolgálja.

A megnyitó beszédeket követően a résztvevők az első és a második panelben cseréltek eszmét. Az előző címe, amelyet Dr. Javid Valiyev, az AIR Center főosztályvezetője moderált, „A Közép-Ázsiai és a Dél-Kaukázusi térségek közötti platformok jövője” volt. Az utóbbit Dr. Mesud Özcan, a török Külügyminisztérium Diplomáciai Akadémiájának igazgatója vezette „A térségbeli új geopolitikai realitások és a Türk Államok Szervezete” címmel.

A résztvevők úgy döntöttek, hogy a kutatóintézetek következő Konferenciáját az OTS soron következő taskenti csúcstalálkozója előtt rendezik meg.

Related Posts