A TÁSZ külügyminisztereinek isztambuli találkozója

2022. október 17-én Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter, a Türk Államok Szervezete soros elnökének az elnökletével Isztambulban megtartották a TÁSZ külügyminiszteri tanácsának ülését. A találkozón az alábbi méltóságok vettek részt: Binali Yildirim, a TÁSZ Vének Tanácsának elnöke, Jeyhun Bayramov azerbajdzsáni külügyminiszter, Mukhtar Tileuberdi kazah miniszterelnök-helyettes és külügyminiszter, Zheenbek Kulubaev kirgiz külügyminiszter, Vladimir Norov üzbég külügyminiszter, Sztáray Péter, a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai államtitkára, Baghdad Amreyev, a TÁSZ főtitkára, valamint Mekan İshanguliyev, Türkmenisztán ankarai nagykövete. A résztvevők részvétüket fejezték ki a törökországi Bartinban bekövetkezett tragikus bányarobbanás áldozatainak és gyors felépülést kívántak a sérülteknek.

A miniszterek megvitatták a TÁSZ közelgő 2022. november 11-i szamarkandi államfői találkozójának előkészítését és napirendjét, továbbá eszmét cseréltek a TÁSZ ügyrendjében szereplő aktuális kérdésekről. Rámutatták arra, hogy a szamarkandi csúcs fontos mérföldkő lesz a TÁSZ programjának megvalósításában, illetve újabb történelmi lépést jelent a türk világ egységének erősítésében. A tárcavezetők számos fontos dokumentumot tekintettek át, köztük a TÁSZ 2022–2026-os Stratégiáját, a Nahicseváni Egyezmény módosításának tervezetét és egyéb más kulcsfontosságú dokumentumokat, amelyek a csúcstalálkozón kerülnek aláírásra.

Baghdad Amreyev jelentést tett a szamarkandi csúcs napirendjéről. Egyúttal jelezte, hogy meggyőződése szerint a soron következő csúcs az év legfontosabb türk politikai találkozója lesz, amely számos területen a TÁSZ-tagállamok közötti sokoldalú kapcsolatok előmozdítását fogja szolgálni és el fogja mélyíteni a türk integrációt. A főtitkár ugyancsak tájékoztatta a minisztereket a Türk Befektetési Alap létrehozásáról szóló megállapodás véglegesítéséről, amely a tagállamok fontos közös pénzügyi eszköze lesz, és amely hozzá fog járulni a Szervezet hosszútávú céljainak megvalósításához.

A főtitkár ugyancsak tájékoztatást nyújtott a minisztereknek a TÁSZ ifjúság- és sportügyi tárcavezetői 6. találkozójának eredményeiről. A fenti megbeszélést a 4. Nomád Világjátékok margóján 2022. szeptember 30-án tartották Bursában. Ez a találkozó kezdeményezte, hogy a TÁSZ ernyője alatt hozzanak létre egy affiliált kormányközi intézményt, amely a TÁSZ sportügyi napirendjéért lesz majd felelős.

Amreyev főtitkár ismertette, hogy a közelgő csúcstalálkozó a gazdasági együttműködés előmozdítása érdekében az alábbi intézkedésekre fog összpontosítani:

  1. a) A kölcsönös kereskedelem és befektetések megkönnyítése érdekében kedvező feltételek megteremtése, továbbá a digitális gazdaságban az együttműködés felgyorsítása,
  2. b) Olyan kedvező feltételek teremtése, továbbá az adminisztratív eljárások egyszerűsítése annak érdekében, hogy a Transz-Kaszpi Nemzetközi Kelet-Nyugat Középső Folyosó hatékonyabb, fenntarthatóbb és akadálymentes útvonal legyen,
  3. c) A Nemzetközi Egységesített Teherszállítási Egyezmény aláírása, és a Közlekedési Konnektivitási program kidolgozása,
  4. d) A szektoriális megközelítésű többdimenziós konnektivitás támogatása, a turizmus potenciáljának növelése, az energetikai együttműködés intenzívebbé tétele, a mezőgazdasági együttműködés erősítése, valamint az élelmiszerbiztonság garantálása,
  5. e) A regionális együttműködésben a tudomány, a technológia és az innováció szerepének erősítését szolgáló hatékony mechanizmusok fokozása.

A miniszterek a régió közelmúltbeli politikai fejleményeinek negatív hatásairól is egyeztettek. Aláhúzták a szoros együttműködés fontosságát annak érdekében, hogy hatásosan legyenek képesek ezen kihívások kezelésére, illetve hogy a TÁSZ tag- és megfigyelő országai jobban ki tudják használni az új lehetőségeket.

Related Posts