A TÜRKSOY főtitkára együttműködési megállapodást írt alá Budapesten

Hivatalos látogatáson Magyarországon tartózkodott Sultan Raev, a Türk Kultúra Nemzetközi Szervezetének (TÜRKSOY) főtitkára, aki programja során részt vett Veszprémben az Európa Kulturális Fővárosa cím (EKF) hivatalos megnyitó ünnepségén. Ezt megelőzően Sultan Raev az Ybl villában találkozott Hóvári János nagykövettel, a TÁSZ Magyarországi Képviseleti Iroda vezetőjével, illetve a Budapestre akkreditált nagykövetekkel.

Magyarországi látogatása során a TÜRKSOY főtitkárát fogadta Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára, akivel Sultan Raev együttműködési megállapodást írt alá. A dokumentum megerősíti a TÜRKSOY és a KIM elődszervezete között korábban már létrejött szerződést, ugyanakkor bővíti a TÜRKSOY és a magyar kultúráért felelős minisztérium közötti együttműködés jövőbeni lehetőségeit. Az államtitkár és a főtitkár megbeszélésükön megállapították, hogy az eddigi együttműködés eredményes volt, amelyet a jövőben, immár az új együttműködési megállapodás keretében, folytatni kell.

Vitályos Eszter hangsúlyozta: a türk világ kulturális minisztereinek találkozói rendkívül fontosak és hasznosak Magyarország számára, és azokon a magyar fél a jövőben is a megfelelő szinten vesz majd részt. Annak révén pedig, hogy 2023-ban Veszprém viseli az Európa Kulturális Fővárosa címet, a türk államokkal való együttműködés is szélesebb kontextusba kerül.

Sultan Raev tájékoztatta partnerét arról, hogy delegáció élén részt vett a Veszprém- és Bakony-Balaton régió Európa Kulturális Fővárosa (EKF) megnyitó rendezvényén, ahol találkozott a rendezvény szervezőivel is. Elmondta: a türk államok is rendelkeznek hasonló rendezvény sorozattal, a türk kulturális főváros cím odaítéléséért és a rendezvények szervezéséért, koordinációs feladataiért pedig éppen a TÜRKSOY felel. 2022-ben a törökországi Bursa városa lett a türk államok kulturális fővárosa, ugyanakkor a tavalyi döntésnek megfelelően márciustól az azerbajdzsáni Shusha veszi át ezt a megtisztelő címet és az azzal járó feladatokat. Az év folyamán, a veszprémihez hasonló színpompás megnyitót követően, számos nagyszerű programot tartanak az azerbajdzsáni városban, ahová nagy szeretettel várják a magyar vendégeket is. Sultan Raev hangsúlyozta: a 2023-as veszprémi kulturális fővárosi cím, illetve az a tény, hogy a türk világ is megrendezi a maga hasonló rendezvényét, önmagában adja Magyarország és a türk világ közötti együttműködés lehetőségét.

A főtitkár szólt arról is, hogy a TÜRKSOY méltó módon kíván megemlékezni Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójáról. Mint elmondta, Petőfi ismert, elismert és kedvelt költő a türk emberek körében, ezért szervezete kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a türk világ méltó módon emlékezzen meg a magyar szabadságharc költőjének életéről és munkásságáról. Ezzel kapcsolatosan a TÜRKSOY – a TÁSZ Magyarországi Képviseleti Iroda közreműködésével – a türk népek bevonásával szavalóversenyt rendez Magyarországon.

A megbeszélésen és a megállapodás aláírásán részt vett Hóvári János nagykövet, a TÁSZ Magyarországi Képviseleti Irodájának vezetője is.

Related Posts