Orbán Viktor a Türk Befektetési Alap elnökével tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten fogadta Baghdad Amreyevet, a Türk Befektetési Alap elnökét. A megbeszélésen részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Hóvári János, a Türk Államok Szervezete (TÁSZ) Magyarországi Képviseleti Iroda vezetője. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter külön tárgyalásokat is folytatott Baghdad Amreyevvel.

A Befektetési Alap lesz a TÁSZ legfontosabb közös pénzügyi intézménye, amelynek célja a tagállamok – Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Törökország, Üzbegisztán, továbbá megfigyelőként Türkmenisztán és Magyarország – gazdasági potenciáljának mobilizálása, a kereskedelmi és gazdasági együttműködés erősítése közös projektek, befektetések megvalósításával. A türk államok befektetési alapja 350 millió dolláros alaptőkével indul, és a kis- és középvállalkozások projektjeit kívánja elsősorban támogatni. Magyarország számára hatalmas lehetőséget jelent a Türk Befektetési Alap, mivel nagyban hozzájárulhat a részt vevő országok közötti gazdasági és kereskedelmi együttműködés erősítéséhez, és új beruházásokat indukálhat – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután tárgyalt Baghdad Amreyevvel.

Az elmúlt időszakban megnőtt Közép-Ázsia jelentősége, egyebek mellett az európai energiaválság miatt, de a térség egyébként is komoly növekedési potenciállal rendelkezik. A külügyminiszter úgy vélekedett: hazánk óriási lehetőségek előtt áll a Türk Befektetési Alap létrehozásával, miután az utóbbi tíz évben már két és félszeresére, mintegy 4,5 milliárd dollárra nőtt a kereskedelmi forgalom a TÁSZ tagállamaival. ,,Úgy gondoljuk, hogy ez a befektetési alap hozzá fog járulni a TÁSZ-hoz tartozó országok gazdasági potenciáljának jobb kihasználásához, a kereskedelmi és gazdasági együttműködés erősítéséhez, illetve újabb beruházások létrehozását teszi majd lehetővé.”

A miniszter hangsúlyozta: Magyarország nagykövetséget nyitott minden türk államban, és a szervezet országai közül utolsóként Üzbegisztán is bejelentette, hogy diplomáciai képviseletet hoz létre Budapesten. Üdvözölte, hogy Budapesten jön létre a TÁSZ Aszálymegelőzési Intézete, amely lehetőséget nyújt a magyar vízügyi technológiák megismertetésére a vízhiánnyal küzdő közép-ázsiai országok számára.

 Szijjártó Péter a Külgazdasági és Külügyminisztériumban tartott megbeszélésükön átadta a Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetést Baghdad Amreyevnek, a Türk Befektetési Alap elnökének.

Related Posts