25 éve nyílt meg a karcagi kazak konzulátus

A magyar és közép-ázsiai kapcsolatok fontos pillére a 25 évvel ezelőtt megnyílt karcagi kazak konzulátus. A képviselet nagyban hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország a Kazak Köztársasággal minél szorosabb gazdasági és kulturális kapcsolatot alakíthasson ki.

A karcagi tiszteletbeli kazak konzulátus alapításának 25. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen Varga Mihály pénzügyminiszter azt mondta: a magyar és a kazak nép összetartozik, és “ha összetartozunk, van feladatunk”. Hozzátette: folytatni kell a politikai, kulturális, gazdasági, üzleti téren elindított kapcsolatok ápolásával megkezdett munkát, hiszen “akkor felelünk meg őseink akaratának, ha ez a munka általunk is el van végezve”. A tárcavezető rámutatott: a konzulátus negyedszázaddal ezelőtti megnyitása egy már korábban megkezdett építkezés fontos mérföldköve volt. Magyarország a Szovjetunió felbomlásakor az elsők között ismerte el Kazaksztán függetlenségét, majd 1993 tavaszán a térségben először Almatiban, az akkori kazak fővárosban nagykövetséget állított fel, amely a 1998-ban Asztanába, az új fővárosba költözött. A veretes magyar misszió azóta Almatiban fontos vízumkiadó főkonzulátusként működik. Varga Mihály kiemelte: a Magyarország és Kazaksztán közötti gazdasági együttműködés évről évre erősödik. Az elmúlt évtizedekben Kazaksztánnal sikerült olyan diplomáciai kapcsolatot kialakítani, amelyre gazdasági, kereskedelmi és tudományos együttműködéseket tudtunk építeni, és ebben fontos szerepet töltött be a karcagi konzulátus.

Zsanibek Abdrasov, a Kazak Köztársaság magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete szintén felidézte, hogy Magyarország az elsők között ismerte el Kazaksztán függetlenségét, ezt követően indultak a diplomáciai kapcsolatok is. Hozzátette: számos hasonlóság lelhető fel a két nép nyelvében, kultúrájában, életmódjában, példaként említette a lovas kultúrát és a vendégszeretetet. Megemlítette, hogy Kazaksztánban tervszerű modernizációs folyamat zajlik, az új reformnak köszönhetően az ország a fejlődés új szakaszába lépett.

Kovács Sándor, a térség országgyűlési képviselője (FIDESZ) arról beszélt, hogy a történet több mint 780 évvel ezelőtt kezdődött, amikor húsvét vasárnapján a kunok bejöttek Magyarországra. Az emlék ennyi idővel később is él – a két nemzetnek számos közös szava van, és ez máig élő összekötő kapocs. Közös a kun, a magyar és a kazak népben az is, hogy erősen kötődnek a hagyományaikhoz, a jogaikhoz, amelyeket kivívtak. A képviselő méltatta Horváth László tiszteletbeli kazak konzul munkáját, kiemelve, hogy példát mutatott akkor is, amikor “nehéz volt a helyzet”.

Fazekas Sándor országgyűlési képviselő (FIDESZ), korábbi földművelésügyi miniszter kiemelkedően fontosnak nevezte a két ország közötti kapcsolatot. Kiemelte, a konzulátus “élő kapcsolat Karcag, a Kunság és az őshaza között”. Szólt arról is, hogy annak idején Varga Mihály volt az, aki felvetette a tiszteletbeli konzulátus létrehozásának ötletét.

Related Posts