TÁSZ energetikai miniszteri találkozó Budapesten

Budapesten rendezték meg a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) soros energetikai miniszteri találkozóját, amelyen a tag- és megfigyelő államok miniszterei mellett részt vett Kubanicsbek Omuralijev, a TÁSZ főtitkára és Hóvári János nagykövet, a TÁSZ Magyarországi Képviseleti Irodájának vezetője.

Magyarország energiaellátásának biztonsága sem a jelenben, sem a jövőben nem biztosítható a türk államok nélkül – jelentette ki a megbeszéléseket követően Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) harmadik energetikai miniszteri találkozóján leszögezte: Európa energiaválsággal néz szembe, és az idei év a tavalyinál is nehezebb lesz, egyrészt a mintegy 60 milliárd köbméternyi orosz földgáz kiesése, a kínai gazdaság újra nyitása miatti keresletbővülés és az európai LNG-kapacitások korlátozottsága miatt.

Szijjártó Péter kiemelte: egyáltalán nem túlzás kijelenteni, hogy Magyarország energiabiztonsága sem a jelenben, sem a jövőben nem biztosítható a türk államok nélkül. Rámutatott, hogy hazánk hosszú távú szerződésekben biztosított ellátása ma elsősorban Törökországon keresztül zajlik, tavaly 4,8 milliárd köbméter gáz érkezett a Török Áramlat vezetéken. Az új források kapcsán a jelenlegi legreálisabb forgatókönyv Azerbajdzsán bevonása a szállításba, amit az EU is szorgalmaz. A Magyarországra történő szállításról Budapest és Baku között már politikai megállapodás született, s jelenleg a megvalósítás technikai kérdéseinek egyeztetése zajlik. A tervek szerint az első jelentős azerbajdzsáni gázmennyiség már ebben az évben megérkezik a magyar szállítási rendszerbe. A következő évtől Magyarország kétmilliárd köbméter azerbajdzsáni gáz megvásárlását tervezi. Szijjártó Péter hozzátette, hogy a tranzit Törökországon keresztül valósul meg, erről politikai megállapodás született, és immár az érintett vállalatok tárgyalnak a részletekről. Emellett szükségesek bizonyos infrastruktúra-fejlesztések Délkelet-Európában, ezért Magyarország összefogott az ügyben Bulgáriával és Romániával, és április végén alá is írják az ezt biztosító megegyezést.

A miniszter végül kitért az atomenergia kérdésére is, és úgy vélekedett, hogy Európában nagy polgári nukleáris áttörés látszik kibontakozni, miután hét tagállamban terveznek, építenek új blokkokat. Kiemelte: a TÁSZ-on belül nagy lehetősége nyílt a nukleáris együttműködésnek, hiszen Törökországban azonos technológiával és kivitelezővel épül atomerőmű, mint Magyarországon, Kazaksztán és Üzbegisztán pedig a világ vezető uránkitermelői. Mindkét állammal már megállapodás született a magyarországi nukleáris képzésről. “Így még jobban ki tudjuk majd használni azt a versenyelőnyt, hogy a nukleáris energia felhasználásával függetleníteni tudjuk magunkat a nemzetközi energiapiac változásaitól és az egekbe szökő áraktól. Jó döntés volt megfigyelőként csatlakozni a Türk Államok Szervezetéhez, ebből Magyarország eddig is sokat profitált, és így könnyebben biztosítható az energiabiztonság is” – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Related Posts