Kirgiz sarok az ELTÉN

A kirgiz társadalom értékeit és kultúráját bemutató könyv- és kiadványgyűjteményt mutattak be ünnepélyes keretek között az ELTE Török Filológiai Tanszékén.

Mambetakunov Ulanbek Eszenbekovics kirgiz oktatási és tudományos miniszter február végén az I. Magyar–Kirgiz Rektori Fórumon jelentette be, hogy országa Kirgiz Sarokkal kívánja segíteni a magyar–kirgiz kapcsolatok fejlődését. A Kulturális, Tájékoztatási, Sport- és Ifjúságpolitikai Minisztériummal közösen könyvgyűjteményt állítottak össze, amely sokszínűen tájékoztat a Kirgiz Köztársaság történelméről, kultúrájáról, a kirgizek hagyományairól és szokásairól, különösképpen pedig mai életéről.

Az átadó ünnepségre március 28-án került sor Kirgizisztán és Kazahsztán budapesti nagyköveteinek jelenlétében. Talantbek Kuscsubekov, a Kirgiz Köztársaság nagykövete beszédében kiemelte, hogy az átadott könyvekkel és kiadványokkal ahhoz szeretnének hozzájárulni, hogy Magyarországon mind többen ismerjék meg a Kirgiz Köztársaságot, az ország hagyományait. Borhy László rektor a projektet az ELTE nemzetközi kapcsolatainak fejlesztése szempontjából hangsúlyozta. Mint mondta, “a Kirgiz Sarok fontos mérföldkő a Kirgiz Köztársasággal fenntartott kapcsolatunk erősödésében.”

„A Sarok felavatása a tanszék terveinek megvalósulása felé vezető út első állomása – fejtette ki Péri Benedek, a Török Filológiai Tanszék vezetője. ,,Célunk az, hogy hallgatóinknak kedvet csináljunk a mai török világgal való megismerkedéshez. Olyan oktatási programot szeretnénk létrehozni, amely a Magyarország számára fontos törökségi partnerországokkal való kapcsolattartásra képez szakembereket, egy–egy országban vagy egy nagy régióban jártas, a helyi török nyelvet ismerő turkológusokat, akik segíthetik a magyar kormányzati szervek, gazdasági szervezetek, vállalkozók döntéshozatalát, kapcsolattartását a kinti partnerekkel.”

A Kirgiz Sarok egyfajta minta is lehet a többi türk ország számára, hogy hasonló sarkok létrehozásával közreműködjenek a tanszék céljainak megvalósításában. Az ELTE a jövőben az azerbajdzsáni mellett a kirgiz, a kazak és az üzbég nyelv oktatását is szeretné megkezdeni. A Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram keretében jelenleg négy hallgató tanul turkológiát a Török Filológia Tanszéken mester- és doktori képzésen, ők máris kiveszik a részüket a török és azerbajdzsáni nyelvek oktatásából. Ha minden szerencsésen alakul, jövőre Azerbajdzsánból és Kazahsztánból is érkezik hazánkba hallgató. A rektor és a tanszékvezető köszönetüket fejezték ki mindazoknak, akik az esemény létrejöttét segítették.

A találkozót kirgiz népzenei előadás zárta.

Related Posts