TEQsport – Aliyevre emlékezve

A száz évvel ezelőtt született Heydar Aliyevre emlékeztek az Ybl-villában, ahol a Szovjetuniótól független Azerbajdzsán első elnökének emlékére az Azerbajdzsán Köztársaság magyarországi nagykövetsége, a Nemzetközi Teqball Szövetség (FITEQ) és a Türk Államok Szervezete (TÁSZ) Magyarországi Képviseleti irodája közös szervezésében megtartott első „Türk Államok TEQ Kupa” (Teqball és Teqvoly) verseny díjkiosztó ünnepségét tartották. Az eseményen részt vett és beszédet mondott Tahir Taghi-Zadeh, Azerbajdzsán Budapestre akkreditált nagykövete, Iglói-Nagy István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Sportdiplomáciáért felelős főosztályának vezetője, Hóvári János nagykövet, a TÁSZ Magyarországi Képviseleti Irodájának vezetője, valamint Döbrei István, a FITEQ nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetője.

Köszöntőjében Hóvári János kiemelte, hogy a száz évvel ezelőtt született Heydar Aliyev kiemelkedő történelmi személyisége az Azerbajdzsáni Köztársaságnak. Külön megtiszteltetés, hogy a néhai azerbajdzsáni elnök emlékére a Magyarországon tanuló türk diákok számára rendezett sportverseny díjkiosztóját az Ybl-villában tarthatják meg. Hóvári János hangsúlyozta: Magyarország és a türk világ együttműködése szempontjából elengedhetetlen az ifjúság bevonása a sport és kultúra területén, amelynek egyik motorja lehet a magyar sportinnováció kiváló terméke a Teqball. Hóvári János megköszönte a FITEQ-nek, hogy a rendezvény mellé álltak, s reményét fejezte ki, hogy ez a sportág nagy népszerűségnek örvend majd a türk országokban is.

Tahir Taghi-Zadeh nagykövet gratulált a verseny szervezőinek, résztvevőinek, győzteseinek, majd hangsúlyozta: Azerbajdzsán és Magyarország kapcsolatai az elmúlt három évtizedben töretlenül fejlődnek, a két ország stratégiai partnere egymásnak. Emlékeztetett arra, hogy minden ország rendelkezik nagy történelmi politikus egyéniségekkel. Azerbajdzsánban Heydar Aliyev érdemel olyan tiszteletet, mint amilyet például Magyarországon Kossuth Lajos, Nagy-Britanniában Winston Churchill, Franciaországban pedig Charles de Gaulle. A nagykövet emlékeztetett arra, hogy Aliyev tíz éves elnöki időszaka alatt stabilizálta országát, gazdasági fellendülést indított be, megalapozta a modern azerbajdzsáni állam kiépülését. Hangsúlyozta: Aliyev sokat tett az azerbajdzsáni sportélet fejlesztése érdekében, és örömét fejezte ki, hogy a 100 éves évforduló emlékére kiváló és színvonalas sportversenyt rendezhettek. Tahir Taghi-Zadeh megköszönte a TÁSZ Magyarországi Képviseleti Iroda támogatását, hogy a díjátadót az Ybl-villában tarthatták meg.

A beszédeket követően átadták az első Türk TEQ Kupa díjazottjainak járó érmeket és kupákat, majd az Ybl-villa vendégei a versenyen győztes kirgiz és kazak diákok látványos bemutató játékát tekinthették meg.

Related Posts