Újabb szintre lépnek Magyarország és Azerbajdzsán védelmi kapcsolatai

A Magyarország és Azerbajdzsán között januárban kiemelt stratégiai partnerségi szintre emelt kapcsolat kiváló keretet nyújt katonai-védelmi együttműködésünk megerősítéséhez is – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter június 7-én, miután tárgyalt Hasanov Zakir oglu vezérezredes, azerbajdzsáni nemzetvédelmi miniszterrel.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: a két ország közötti katonai együttműködés következő lépcsője, hogy a nyár folyamán megnyílik a magyar attaséhivatal Bakuban, ami a közös munka további folyamatát fogja megkönnyíteni a katonai kooperáció, és a védelemipar terén.
Hangsúlyozta: ma Azerbajdzsán nemcsak az energetika területén játszik kiemelt szerepet Európa szempontjából, a kaukázusi térség stabilitása szintén legalább ilyen fontos szempont. Beszámolt arról, hogy Hasanov Zaki oglu nemzetvédelmi miniszterrel kölcsönös tapasztalatcserében állapodtak meg. A miniszter rámutatott: Azerbajdzsán komoly hadsereggel és háborús tapasztalattal rendelkezik, amelynek megismerése érdekében szakértői cserékre fog sor kerülni.
A hadsereg fejlettségéről a honvédelmi miniszter személyesen is meggyőződhetett a különleges egységek kiképzésének megtekintése alkalmával. Szalay-Bobrovniczky Kristóf kijelentette: a védelmi ipar a jelen biztonsági helyzetben minden ország számára kiemelten fejlesztést igénylő terület, ennek szellemében tárgyalt Madat Guliyev védelmi ipari miniszterrel a védelemipar területében rejlő együttműködési lehetőségek feltérképezéséről. A két ország közti kiváló sportdiplomáciai kapcsolat további szintre emeléséről Farid Gayibov ifjúsági és sportminiszterrel egyeztetett a honvédelmi miniszter.
Hangsúlyozta: a Stipendium Hungaricum sportösztöndíj-programja keretében minél több fiatal kaphat lehetőséget arra, hogy a sport értékeire alapozva megismerjék egymás országait és kultúráját.

Related Posts