Diószegi Vilmos emlékkonferencia a Néprajzi Múzeumban

Diószegi Vilmos (1923–1972) etnológus-antropológus, a sámánizmus nemzetközi hírű kutatója születésének századik évfordulója alkalmából június 5-én emlékkonferenciát rendeztek a budapesti Néprajzi Múzeumban. A rendezvényt a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézete, a Néprajzi Múzeum, a Nemzetközi Türk Akadémia és a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) Magyarországi Képviseleti Irodája közösen szervezte. A rendezvényen részt vett és köszöntőt mondott Shahin Mustafayev, a Nemzetközi Türk Akadémia elnöke, Hóvári János nagykövet, a TÁSZ Magyarországi Képviseleti Irodájának vezetője.

Az egésznapos konferencián először Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója köszöntötte a vendégeket, aki szólt arról, hogy a nemzetközi konferencia Diószegi Vilmos születésének századik évfordulóján idézi fel a nagy magyar sámánkutató egyéniségét és személyiségét. Mint elmondta, a Néprajzi Múzeumban komoly tárgyi, fénykép- és hangzóanyag gyűjtemény állít méltó emléket Diószegi kutatásainak, kutatási eredményeinek. A főigazgató emlékeztetett arra, hogy Diószegi Vilmos a sámánizmus nemzetközi hírű kutatója volt, aki az 1950–1960-as években négyszer is járt kutatóúton Dél-Szibériában és Mongólia északi részein. Az etnológus-antropológus a szibériai sámánizmus elemeinek módszeres tanulmányozásával az ősi magyar vallás eredetének kérdését kívánta tisztázni.

Hóvári János köszöntőjében arra emlékeztetett, hogy Diószegi nemcsak a magyarság, hanem az egyetemes türk világ számára is jelentős kutató, akinek tudományos-népszerűsítő köteteit, publikációit nemcsak az őt követő magyar és nemzetközi sámánkutató nemzedék képviselői, de általában véve a magyarság Dél-Szibériában és Észak-Mongóliában élő rokon népei iránt érdeklődők is a meghatározó alapművek között tartják számon.

A nemzetközi konferencián a Néprajzi Múzeum, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont, a Berni Egyetem, az asztanai Nazarbayev Egyetem, a Nemzetközi Türk Kulturális Szervezet, a TÜRKSOY, az ulánbátori Dzsingisz Múzeum, a poznani Adam Mickiewicz Egyetem, a Leideni Egyetem és a Helsinki Egyetem munkatársai tartottak előadásokat.

Related Posts