Orbán Viktor Türkmenisztánban

Hivatalos látogatást tett Türkmenisztánban Orbán Viktor miniszterelnök, aki Asgabatban kijelentette: szükség van arra, hogy Közép-Ázsiából több energia érkezzen Európába. Hivatalos programja során a miniszterelnök megbeszélést folytatott Serdar Berdimuhamedow türkmén elnökkel, valamint Gurbanguly Berdimuhamedow korábbi államfővel, aki jelenleg a Népi Tanács elnöke.

 „A klasszikus, kelet–nyugati energiaszállítási és ellátási útvonalak megszakadtak, ezért új útvonalakat és új partnereket kell keresnünk. A mostani helyzet felértékeli az egész közép-ázsiai térséget, és jó esély van arra, hogy ez a térség legyen a híd Kelet és Nyugat között” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a türkmenisztáni Asgabatban. A kormányfő szerint szükségünk van arra, hogy Közép-Ázsiából több energia érkezzen Európába, és ehhez új forrásokra, új útvonalakra, új infrastruktúrára van szükség. Európának és Magyarországnak Türkmenisztán nagyszerű partnere lehet ebben – mondta.

Hazánk energiaellátásának diverzifikálásához Türkmenisztán jelentősen hozzá tud járulni. A miniszterelnök ugyanakkor úgy vélte, ez nem lesz egyszerű, mert bonyolult infrastrukturális és szállítási kérdéseket kell megoldani, amelyek kívül esnek a két ország hatáskörén. „Érdekeltek vagyunk ezért a Kaszpi-tenger körüli nyitott kérdések” mihamarabbi rendezésében – jegyezte meg. Orbán Viktor kijelentette: „ösztönözzük az Európai Unió intézményeit, sürgetjük őket”, hogy az EU léptesse hatályba a 25 évvel ezelőtt aláírt partnerségi és együttműködési megállapodást Türkmenisztánnal.

A kormányfő arról is beszélt, hogy Türkmenisztán gyógyszerellátásában Magyarország oroszlánrészt vállal, továbbá tárgyalások után lehetőség nyílik az energetikai mellett a vízipari együttműködésre is, és megállapodtak abban, hogy mindkét fél az együttműködés újabb és újabb gazdasági területeit fogja javasolni. Arra is kitért, hogy a tervek szerint megindítjuk a magyar nyelv tanítását Türkmenisztánban, és azt is szeretnénk, ha a két ország között „a történelmi rokonságnak megfelelő erősségű és mélységű politikai és gazdasági kapcsolatok jönnének létre.”

Related Posts