Magyar–üzbég együttműködés

Magyar–üzbég innovációs és üzletfejlesztési programokat indított a Startup Campus a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) támogatásával és az Üzbég Innovációs és Technológiai Hivatallal partnerségben. Az egy–egy egyetemi, illetve nagyvállalati pilot program kiemelt célja – a tudástranszfer mellett – a résztvevő vállalkozások külpiacra segítése és a két ország közötti üzleti kapcsolatok fejlesztése. Az I. Magyar-üzbég Startup Akcelerátor Program záró eseményén (Demo Day), amelyre Budapesten a Gerbeaud Kávéház Dísztermében került sor, a zsűri tagjaként részt vett és köszöntőt mondott Gonda Géza, a Türk Államok Szervezete (TÁSZ) Magyarországi Képviseleti Irodájának projektigazgatója.

A KKM által kiírt Magyar–Üzbég Startup és Kutatás–fejlesztési Programhoz kapcsolódóan a szervezők két különálló programot indítottak el: a University Startup Accelerator Programba (USAP) azokat az innovatív ötleteket keresik, amelyek globális kihívásokra adnak választ az energetika, az agrárium és az egészségügy területein. A megvalósuló programok nagyban építenek a Startup Campus korábbi hazai és nemzetközi üzletfejlesztési szolgáltatásainak tapasztalataira. A létrejövő innovációs szolgáltatások és képzések megvalósulását a Magyar-Üzbég Startup és Kutatás-fejlesztési Program támogatja. A kiválasztott startup vállalkozások és innovatív KKV-k a Taskentben lévő, nemrégiben átadott INNO Technopark Uzbekistan területén folytathatják a közép–ázsiai régióra fókuszáló üzletfejlesztési tevékenységüket.

A Gerbeaud Kávéház dísztermében 2023. június 13-án megrendezett I. Magyar–Üzbég Startup Akcelerátor Program záróeseményének (Demo Day) vendégeit Galla Zoltán köszöntötte. A Startup Campus Inkubátor Zrt. programigazgatója elmondta, hogy a programban részt vett 130 jelentkező közül a kiválasztott négy legjobb üzbég startup mutatkozik be ezen a napon. Az esemény nyitó prezentációjának megtartására – a szervezők felkérése alapján – a TÁSZ Magyarországi Képviseleti Irodája Gonda Géza projektigazgatót delegálta, aki röviden bemutatta a TÁSZ és a Képviseleti Iroda történetét, felépítését és munkáját, és részt vett a zsűri munkájában, melynek során értékelték, és megadott szempontok (egyediség, piaci hatás, szakmai háttér, finanszírozás) alapján pontozták az online bemutatkozó üzbég startupokat.

Related Posts