A TÁSZ-főtitkára Brüsszelben

Kubanychbek Omuraliev nagykövet, a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) főtitkára kétnapos munkalátogatást tett Brüsszelben, ahol találkozott Várhelyi Olivérrel, az Európai Bizottság szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős biztosával, Simon Mordue-vel, az Európai Tanács Elnökének külpolitikai főtanácsadójával és Camilo Villarino Marzoval, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai Főképviselőjének kabinetfőnökével. A látogatáson részt vett dr. Hóvári János nagykövet a TÁSZ Magyarországi Képviseleti Irodájának vezetője is.

Kubanychbek Omuraliev főtitkár 2023. július. 3-4-én Brüsszelbe látogatott, hogy egyeztessen a Türk Államok Szervezete és az Európai Unió közötti intézményes kapcsolatok felvételének lehetőségeiről. A nemzetközi rendszert terhelő jelen geopolitikai kihívások közepette rendkívül fontos, hogy az Európai Unió felismerje a Türk Államok Szervezetének kiemelt szerepét Ázsia és Európa közötti szárazföldi kereskedelmi összeköttetés megteremtésében és Európa energiaellátásának diverzifikálásában.

Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős biztosa hivatalában fogadta a Főtitkárt, aki tájékoztatta a TÁSZ tevékenységéről, célkitűzéseiről, a Türk Államok Szervezete és az Európai Unió közös értékeiről és érdekeiről. A Főtitkár hangsúlyozta a Szervezet elkötelezettségét a tagállamok közötti regionális integráció, a gazdasági fejlődés és a kulturális kapcsolatok építése iránt.

A biztos kiemelte a kapcsolatok fontosságát az energiabiztonság, az áruszállítás és a digitális konnektivitás területén. A felek megvitatták az TÁSZ és az EU közötti energetikai és transzport együttműködés lehetőségeit. Hangsúlyozták a párbeszéd és együttműködés jelentőségét a közös kihívások kezelésében.

Simon Mordue, az Európai Tanács Elnökének külpolitikai főtanácsadója kiemelte az EU és a közép-ázsiai országok gyümölcsöző kapcsolatát, melyet az exponenciálisan növekvő kereskedelmi mutatók kiválóan tükröznek. Megjegyezte, hogy az Európát jellemző energiafüggőség, Közép-Ázsia komparatív gazdasági előnye és a térség gazdagsága nyersanyagokban rendkívül fontossá teszi a türk országokat az EU számára. A külpolitikai főtanácsadó kiemelte az Ázsiát és Európát a türk világon keresztül összekötő Középső Kereskedelmi Folyosó fejlesztésének jelentőséget.

A látogatás részeként Kubanychbek Omuraliev főtitkár találkozott Camilo Villarino Marzoval, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének kabinetfőnökével. A megbeszélés során a főtitkár egyeztetést folytatott a TÁSZ tagállamai és az EU között fennálló kapcsolatokról, továbbá a jövőbeli együttműködés lehetőségeiről. Felismerve a közös értékeket, érdekeket és törekvéseket, minkét fél aláhúzta a regionális stabilitás, a béke és a prosperitás fontosságát. A főtitkár és Camilo Villarino véleményt cserélt a türk világot érintő aktuális fejleményekről, valamint arról, hogy a kialakuló kihívások hatékony kezelése érdekében további párbeszédre és együttműködésre van szükség. Megbeszélésükön hangsúlyozták a folyamatos kapcsolatfenntartás és együttműködés jelentőségét.

A brüsszeli látogatás során a főtitkár tiszteletére Faruk Kaymakçı nagykövet, a Török Köztársaság EU melletti állandó képviselője fogadást adott, amelyen a diplomáciai képviseletek vezetői, az EU intézmények, kutatóintézetek, média és üzleti világ képviselői jelentek meg. A fogadáson tartott üdvözlő beszédében a főtitkár azt a szerepet emelte ki, amelyet a türk államok nemcsak a térségükön belül, hanem annak határain túl is játszanak a biztonság és stabilitás szavatolásában. A főtitkár aláhúzta az EU és a türk világ közötti szorosabb együttműködés fontosságát, rámutatva arra, hogy számos olyan kérdés létezik, amelyekben közös az érdeklődés, és amelyekben kölcsönös előnyök érhetőek el. A lehetséges együttműködés kulcsterületeiként a biztonságpolitikát, a multimodális konnektivitást és az energetikát jelölte meg. Az EU és a türk világ az erőforrásaik, szakértelmük és perspektíváik összekapcsolásával növelheti a kollektív képességeiket a közös kihívásokkal való küzdelemben és a fenntartható fejlődés előmozdításában. A fogadás tartalmas párbeszédre és kapcsolatépítésre nyújtott alkalmat, kikövezve az utat a TÁSZ és az EU közötti fokozott együttműködés és partnerség felé.

 

Related Posts