Asztanában megtartották a Türk Államok Szervezetének tizedik csúcstalálkozóját

Kassym–Jomart Tokayev kazak elnök volt a házigazdája a Türk Államok Szervezete (TÁSZ) tizedik csúcstalálkozójának, amelyet 2023. november 3-án a kazak fővárosban, Asztanában tartottak. A rendezvényen az alábbi vezetők vettek részt: Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök, Sadyr Dzsaparov kirgiz elnök, Recep Tayyip Erdoğan török elnök, Shavkat Mirziyoyev üzbég elnök, Gurbanguly Berdimuhamedov türkmén elnök, Orbán Viktor magyar miniszterelnök, valamint a TÁSZ főtitkára, Kubanchbek Omuraliev nagykövet. A csúcstalálkozón a TÁSZ Vének Tanácsának, továbbá a Türk Együttműködési Szervezeteknek a tagjai is megjelentek.

A csúcstalálkozót megelőzően a TÁSZ Külügyminiszteri Tanácsa is ülésezett, hogy véglegesítse az államfők által aláírandó dokumentumokat, illetve megvitassa a Szervezet napirendjén szereplő témákat.

A történelmi jelentőségű csúcs során, amelyet a “Türk Időszak” mottóval tartottak, a vezetők kiemelték, hogy töretlenül elkötelezettek a türk világon belüli együttműködés elmélyítése és a TÁSZ keretein belül a türk államok egymás iránti szolidaritásának növelése mellett.

A meghozott döntések között az alábbi szerepeltek: az Asztana törvény, az a határozat, hogy a „Türk Világ Legfelsőbb Érdemrendjét” odaítélik Shavkat Mirziyoyev elnöknek, február 6-nak “A türk világ katasztrófa áldozataival való szolidaritás és a rájuk való emlékezés napjává” tétele, Asztanának és Isztambulnak pénzügyi központként való kijelölése, a Türk Együttműködési Szervezetek zászlainak harmonizálása, a megfigyelő tagság megadása a Gazdasági Együttműködési Szervezet (ECO) részére, valamint a TÁSZ-on belüli kinevezések.

Továbbmenőleg, a miniszterek, illetve a tagállamok intézményeinek vezetői az alábbi két dokumentumot írták alá: „Jegyzőkönyv a TÁSZ tagállamai érintett intézményei között a metrológia területén való együttműködésről,” „Közös cselekvési terv a TÁSZ közlekedési konnektivitási programjának a megvalósítására 2023–2027.” A csúcs során a TÁSZ vezetői ugyancsak áttekintették a közelmúlt regionális és nemzetközi fejleményeit.

Kassym–Jomart Tokayev elnök javaslatára az Államfők Tanácsa Shavkat Mirziyoyev elnöknek a kivételes vezetése alatt a türk egység erősítéséhez tett jelentős hozzájárulásáért átnyújtotta a „Türk Világ Legfelsőbb Érdemrendjét.”

A rendezvény zárásakor, amikor is Üzbegisztán átadta a TÁSZ soros elnökségét Kazaksztánnak, az államfők kézjegyükkel látták el a TÁSZ tizedik csúcstalálkozójának nyilatkozatát. A vezetők egyetértésre jutottak arról is, hogy a következő csúcsot 2024-ben, Kirgizsztánban tartják meg.

A rendezvényt követően Omuraliev főtitkár és Alibek Bakayev kazak külügyminiszter-helyettes sajtóértekezletet tartott. A médiával részletesen ismertették a csúcstalálkozón elért eredményeket, illetve a TÁSZ vezetői által meghozott döntéseket.

Related Posts